2017-01-24 01:04


Nivel de iod radioactiv de 3.355 de ori mai mare decât limita legală în apa mării, la Fukushima

 |  12:50
Nivel de iod radioactiv de 3.355 de ori mai mare decât limita legală în apa mării, la Fukushima
Unnivel de iod radioactiv de 3.355 de ori mai mare decât cel legal admis a fostmăsurat în probele prelevate din mare la 300 de metri sud de centrala nuclearăavariată de la Fukushima (nord-estul Japoniei), a anunţat miercuri operatorulTEPCO.

Estevorba despre cel mai mare nivel măsuratde iod 131, de la începutul catastrofei declanşate l a 11 martie de un cutremurfoarte puternic urmat de un tsunami devastator.

Duminicăa fost anunţat un nivel de iod radioactiv de 1.850 de ori mai mare decâtnivelul legal admis în probele de apă prelevată la câteva sute de metri deFukushima.

Dela începutul accidentului, centrala japoneză a emis numeroase produse radioactive,în principal iod şi cesiu, transportate de miile de tone de apă care au fostvărsate de salvatori pentru a răci instalaţiile, dintre care o parte s-a scursîn Pacific, în apropierea zonei de intervenţie.

PotrivitTEPCO şi Agenţiei japoneze pentru Securitate Nucleară, această radioactivitatescursă în mare se diluează o dată cu mareea, iar riscul asupra alegelor şianimalelor marine nu este important.

Dar,potrivit altor specialişti, aceste particule radioactive din Oceanul Pacific nuvor avea consecinţe majore la scară planetară, însă ar putea avea un impactnotabil, chiar de durată, asupra vieţii marine în largul centralei japoneze.

Tehnicieniicare luptă de aproape 20 de zile pentru a evita producerea unei catastrofemajore la Fukushima, sunt blocaţi în desfăşuarea operaţiunilor lor de bălţi deapă cu un nivel important de radioactivitate, care s-au format în sălile şigaleriile tehnice.

Eise confruntă cu un cerc vicios, pentru că este vital să răcească reactoarele,dar cu cât utilizează mai multă apă, cu atât cresc mai mult bălţileradioactive. Şi cu cât varsă mai puţină apă, cu atât temperatura creşte înreactoare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-12-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image