2017-01-18 16:08

ULTIMA ORA


Noi proteste în Europa şi SUA

 |  07:38
Noi proteste în Europa şi SUA

Pe fondul impunerii măsurilor de austeritate zeci de mii de europeni au ieşit joi în stradă, în timp ce în SUA au avut loc tensiuni între forțele de ordine și manifestanții care au început un nou marş pentru ocuparea Wall Street.

"Afară cu UE şi FMI!", au scandat, la Atena, cel puţin 50.000 de persoane, în prima manifestaţie de după instalarea guvernului condus de Papademos.

Grecii au dat foc la tomberoane, au distrus bănci şi staţii de autobuze, un fum negru cuprinzând zone mari din centrul Atenei. Forțele de ordine au folosite gaze lacrimogene, iar 60 de persoane au fost arestate.

Demonstația marchează 38 de ani de la revolta studenţească împotriva dictaturii militare, care a căzut în 1974.

"Nu, guvernului bancherilor", au strigat mii de studenţi care au ieşit pe străzi în Italia, la Milano, Torino, Roma și Palermo, pentru a protesta faţă de reducerile de cheltuieli prevăzute în planurile guvernului Monti.

Fiindcă Mario Monti este un economist, fost consilier al Goldman Sachs, iar Corrado Passera, preşedintele băncii italiene Intesa Sanpaolo, conduce Ministerul Dezvoltării, Infrastructurii şi Transportului, protestatarii au criticat dependența politicii față de mediul financiar.

"Daţi-ne banii înapoi, să plătească Biserica!", au scandat manifestanții.

Ciocniri violente între protestatari şi forţele de ordine s-au înregistrat la Roma.

În Cehia, la Praga, mii de protestatari au ieşit în stradă împotriva măsurilor de austeritate şi corupţiei din ţară, potrivit realitatea.net.

La New York, 250 de persoane au fost joi arestate, în cursul manifestaţiilor tensionate ce au marcat împlinirea a două luni existenţă a mişcării Occupy Wall Street.

Numai în cursul serii 64 de persoane au fost arestate, în timp ce mii de persoane au participat la manifestaţia ce a luat sfârşit pe podul Brooklyn. Șapte poliţişti au fost răniţi în urma incidentelor petrecute de-a lungul zilei, potrivit şefului poliţiei din New York, Ray Kelly. Cinci dintre aceştia fost stropiţi cu 'un lichid pe faţă', iar un altul a avut nevoie de mai multe puncte de sutură la mână, după ce a fost rănit cu un obiect din sticlă. Michael Bloomberg, primarul New York-ului, a apreciat că au avut loc 'puţine întreruperi' şi a estimat numărul manifestanţilor la aproximativ 1.000. 'Adevărata istorie pentru ziarele de mâine este că nu au fost chiar atâţia oameni', a declarat acesta. Potrivit organizatorilor circa 30.000 de manifestanţi Occupy Wall Street, sindicalişti şi studenţi au invadat în cursul serii piaţa Foley, din sudul Manhattanului, după care au mers pe pista pentru biciclişti pe podul Brooklyn, fără să afecteze circulaţia maşinilor. Poliția a refuzat orice estimare, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-12-17

TAGURI: Occupy_Wall_Street, proteste, SUA, Grecia, ItaliaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image