2017-01-18 22:50

ULTIMA ORA


Noi scurgeri de apă radioactivă la centrala nucleară de la Fukushima

 |  13:33
Noi scurgeri de apă radioactivă la centrala nucleară de la Fukushima
Operatorul centralei nucleare Fukushima a anunţat,joi, noi probleme, între care şi o scurgere la nivelul cuvei unui reactor şideversarea apei contaminate în ocean.

CompaniaTokyo Electric Power (TEPCO) luptă, de la cutremurul urmat de un tsunamidevastator, la 11 martie, pentru a coborî temperatura reactoarelor centraleiFukushima Daiichi (numărul 1), un obiectiv pe care speră să-latingă între octombrie şi ianuarie.

Oprireabruscă a sistemului de răcire, provocată de un val seismic de 14 metri, aantrenat o topire parţială a miezului reactorului nuclear. De două luni,tehnicienii deversează milioane de tone de apă în reactoare, pentru a împiedicao supraîncălzire.

TEPCOa anunţat joi că noi măsurători, efectuate săptămâna aceasta, cu ajutorulaparatelor instalate în interiorul clădirii reactorului 1, au arătat că apadeversată în cuva sub presiune s-a scurs rapid.

Nivelulapei a scăzut sub baza barelor de combustibil uzat, înalte de patru metri.

Totodată,temperatura cuvei pare să indice că barele de combustibil au căzut la fund şisunt acoperite de apă, a apreciat TEPCO.

"Temperatura peretelui cuvei era de100-120 de grade, considerat un nivel care permite o răcire a combustibiluluiîn condiţii relativ stabile", a declarat un oficial.

TehnicieniiTEPCO deversează, în cuvă, aproximativ şapte mii de tone de apă pe oră şiintenţionează, de asemenea, să inunde incinta care o înconjoară, pentru aaccelera răcirea.

Acesteoperaţiuni, efectuate de mai multe săptămâni, cu ajutorul unor cisterne, pompede beton şi alte sisteme de stropire, au provocat inundaţii importante cu apăcontaminată.

TEPCOface eforturi să împiedice această poluare să se deverseze în Oceanul Pacific,în apropiere, dar a anunţat că o nouă scurgere a fost descoperită într-o fosălegată de reactorul 3.

Eşantioanelede apă de mare prelevate în apropierea centralei conţineau cesiu-134 la unnivel de 18.000 de ori mai mare decât normal, a anunţat operatorul, adăugând căscurgerea a putut fi blocată prin injectarea de beton în fosă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-10-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image