2018-10-16 15:10


Nou preşedinte la Paris: Francois Hollande

 |  21:59
Nou preşedinte la Paris: Francois Hollande

Francois Hollande este noul preşedinte al Franţei, conform tuturor estimărilor de la ieşirea de la urne. Socialistul francez a câştigat fotoliul prezidenţial cu 52% din voturi, faţă de doar 48% câte a obţinut contracandidatul său Nicolas Sarkozy.

"Este o mare fericire" care "pune capăt a 17 ani de domnie a dreptei la Elysée", a declarat purtătorul de cuvânt al Partidului Socialist, Benoît Hamon, conform Agerpres. François Hollande devine astfel cel de-al doilea preşedinte socialist al celei de-a cincea republici, în 1958, după François Mitterrand (1981-1995). Nicolas Sarkozy este al doilea preşedinte învins, după ce a deţinut un prim mandat, după Valéry Giscard d'Estaing în 1981.

Rata participării la vot este estimată la 80-82%, ceva mai mare decât în primul tur de scrutin care a avut loc în urmă cu două săptămâni, dar mai scăzută decât în cel de-al doilea tur al prezidenţialelor din 2007. Stânga s-a aflat totuşi la putere din 1997 până în 2002, într-o situaţie de coabitare instituţională cu preşedintele de dreapta.

Portret de învingător

Absolvent al Şcolii Naţionale de Administraţie (ENA), creuzetul elitei franceze, François Hollande a fost timp de 11 ani şef al Partidului Socialist, a fost ales deputat al departamentului rural Correze (centru) pe care l-a condus, dar nu a exercitat niciodată o funcţie ministerială. Hollande a fost ales duminică pe fondul crizei produse de explozia deficitelor bugetare, a unei rate record a şomajului (peste 10%), a dezindustrializării ţării şi a unei oarecare disperări din partea francezilor, care se tem că li se va impune prea multă austeritate din partea Uniunii Europene. François Hollande intenţionează ca prima vizită în străinătate în calitate de şef de stat să fie în Germania, unde ar urma să se întâlnească cu cancelarul Angela Merkel pe care doreşte s-o convingă de oportunitatea renegocierii pactului bugetar european, în sensul introducerii unei menţiuni cu privire la creşterea economică.

Sarkozy înfrânt

Ales triumfal în 2007, dar devenit ulterior extrem de impopular, Nicolas Sarkozy, 57 de ani, a înregistrat cea mai dură înfrângere, într-o carieră politică începută în urmă cu acum peste 30 de ani. El a fost totuşi convins până la capăt că victoria este posibilă. Hotărât şi combativ, Sarkozy a promis vineri o mare surpriză. Însă Nicolas Sarkozy nu a reuşit să obţină sprijinul candidaţilor din primul tur de scrutin, din 22 aprilie, spre deosebire de François Hollande care a primit sprijinul stângii radicale şi a ecologiştilor. După succesul istoric al liderului extremei drepte, Marine Le Pen, care a obţinut în primul tur 17,9% din voturi, Nicolas Sarkozy, fără rezerve de voturi, s-a văzut nevoit să-şi radicalizeze discursul pentru a-i recupera pe alegătorii Frontului Naţional. Însă Marine Le Pen a votat în alb, iar centristul François Bayrou a votat pentru Hollande, apreciind drept prea violentă atitudinea preşedintelui în exerciţiu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-06-18

TAGURI: presedinte, paris, francois hollande
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...