2017-01-22 10:12

ULTIMA ORA


Nouă erupţie vulcanică în Islanda

 |  11:29
Nouă erupţie vulcanică în Islanda

Vulcanul Grimsvoetn aintrat, sâmbătă, în erupţie, sub cel mai mare gheţar din Islanda, au anunţatserviciile de meteorologie islandeze, precizând că un nor mare de fum s-aridicat deasupra craterului.

"Oerupţie a început la Grimsvoetn şi a fost trimis un avion pentru a strânge maimulte informaţii", a declarat pentru AFP un meteorolog, HaraldurEirkisson.

"Un nor se ridicadeasupra Grimsvoetn în jurul orei 19.00 GMT şi chiar înainte de ora 20.00 GMTatinsese o altitudine de 11 kilometri", a adăugat el.

Un alt meteorolog dela acelaşi serviciu de meteorologie, Fridjon Magnusson, a declarat că după douăore, coloana de fum se ridicase la o altitudine de 20 de kilometri.

Vulcanul Grimsvoetn seaflă sub gheţarul Vatnajoekull (sud-estul Islandei). Acesta este vulcanul cel maiactiv din Islanda, el înregistrând nouă erupţii în perioada 1922-2004.

Un nor de cenuşădegajat de erupţia vulcanului islandez Eyjafjöll în aprilie 2010 a generat cea maimare închidere a spaţiului aerian din Europa pe timp de pace, cu peste 100.000de zboruri anulate şi peste opt milioane de pasageri blocaţi. Autorităţileaeronautice se temeau de fapt că particulele fine emise de vulcan ar puteaavaria motoarele avioanelor.

Fiecare erupţie areparticularitatea sa. Sâmbătă, încă nu era posibil să se stabilească dacă tipulde cenuşă emisă de vulcanul Grimsvoetn va provoca pagube similare.

"Erupţiavulcanului nu a luat încă multă amploare şi rămâne în continuare limitatădeasupra gheţarului Vatnajoekull", a precizat Magnusson.

"Acestea nu suntdecât primele ore ale erupţiei. Încă nu se poate spune dacă aceasta va aveavreun efect asupra traficului aerian cum s-a întâmplat în cazul Eyjafjoell în2010", a adăugat meteorologul.

Vulcanul este totuşisituat sub un strat gros de gheaţă, ceea ce a fost un factor determinant înefectele erupţiei din aprilie 2010.

"Interacţiuneadintre apa rece şi magma caldă a determinat formarea unor particuleminuscule", deosebit de periculoase pentru motoarele avioanelor, declaraseluna trecută un profesor de la universitatea din Copenhaga, Susan Stipp.

Serviciile desecuritate rutieră islandeze au anunţat sâmbătă că au închis temporar un drumdin apropierea gheţarului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-01-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image