2017-01-24 21:15


Noul acord cu FMI ar putea fi îngheţat dacă deputaţii sprijină scăderea TVA la alimentele de bază

 |  12:49
Noul acord cu FMI ar putea fi îngheţat dacă deputaţii sprijină scăderea TVA la alimentele de bază
Noulacord cu FMI, de tip preventiv, ar putea fi îngheţat dacă deputaţii vorrespinge cererea de reexaminare a legii privind reducerea TVA la 5% laalimentele de bază propusă de preşedinte, anticipează analiştii ING.

Unastfel de scenariu ar avea efecte negative asupra leului şi asupra costurilorde finanţare pentru Ministerul Finanţelor.

Cerereade reexaminare formulată de preşedintele de Traian Băsescu asupra legii privindreducerea TVA la 5% la alimentele de bază a fost respinsă, miercuri, de Senat,care a menţinut, astfel, textul legislativ iniţial.

Proiectullegislativ propus de opoziţie a fost adoptat pe 19 octombrie anul trecut şitrimis preşedintelui spre promulgare, după ce deputaţii puterii au invocat oeroare de comunicare la votul lor favorabil. Principala prevedere a legii estereducerea TVA la 5% pentru alimentele de bază.

Cerereade reexaminare a preşedintelui, în care se solicita renunţarea la aceastăprevedere, a fost respinsă de Senat prin acceptarea raportului negativ alcomisiei, cu 53 de voturi "pentru", 46 de voturi"împotrivă" şi o abţinere.

Totpe 19 octombrie 2010, Camera Deputaţilor a adoptat şi o propunere legislativă adeputatului PDL Mircia Giurgiu de modificare a Codului Fiscal, care prevede că"venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin scăderea dinvenitul din pensii a sumei de 2.000 de lei neimpozabile lunare". A douazi, deputaţii PDL, între care şi miniştri, au susţinut că au votat din greşealăîn favoarea celor două proiecte.

Pe2 noiembrie 2010, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că retrimiteParlamentului cele două legi.

Preşedintelea declarat, miercuri, la Realitatea TV, că ar putea lăsa să intre în vigoare olege privind diminuarea TVA la alimente dacă cel care îi cere acest lucru îigarantează că statul va mai putea să plătească salarii şi pensii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-10-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image