2017-01-18 04:04

ULTIMA ORA


Noul Cod al Muncii, promulgat de Băsescu. Vezi care sunt principalele schimbări pe care le va aduce

 |  17:30
Noul Cod al Muncii, promulgat de Băsescu. Vezi care sunt principalele schimbări pe care le va aduce

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, joi, decretulprivind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Codului Muncii.Anunţul în acest sens a fost făcut printr-un comunicat al AdministraţieiPrezidenţiale.

În noul Codal Muncii a fost introdusă prevederea potrivit căreia în termen de 45 zilecalendaristice de la data concedierii colective salariatul concediat aredreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reînfiinţat în aceeaşiactivitate, fără examen, concurs sau perioadă de probă.

NoulCod al Muncii introduce şi perioada de stagiu, pentru absolvenţii instituţiilorde învăţământ superior, aceasta constând în primele şase luni după debutul înprofesie.Fac excepţie acele profesii în care stagiatura este reglementată prin legispeciale. La sfârşitul perioadei de stagiu, angajatorul eliberează obligatoriuadeverinţa care este vizată de Inspectoratul Teritorial de Muncă în a căruirază teritorială de competenţă acesta îşi are sediul.

Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheiereacontractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de celmult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie, faţă de 30 înprezent, şi de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcţiile deconducere, faţă de 90 în prezent.

Termenulde preaviz nu poate fi, potrivit Codului Muncii, mai mare de 20 zile lucrătoarepentru salariaţii cu funcţii de execuţie sau 45 de zile lucrătoare pentrusalariaţii care ocupă funcţii de conducere.

Guvernulşi-a angajat, în 8 martie, răspunderea în Parlament asupra proiectului nouluiCod al Muncii.

Opoziţia adepus ulterior o moţiune de cenzură, care a fost respinsă.

De asemenea,PSD şi PNL au sesizat Curtea Constituţională, contestând adoptarea CoduluiMuncii prin procedura asumării răspunderii Guvernului, precum şi elemente defond ale actului normativ.

CC arespins, în 23 martie, sesizarea privind neconstituţionalitatea actuluinormativ.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639241-01-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image