2017-01-17 11:43

ULTIMA ORA


Noul director general al FMI va fi desemnat joi. Lagarde este favorită

 |  14:58
ConsiliulExecutiv al Fondului Monetar Internaţional (FMI) se reuneşte joi pentru adesemna noul director general al instituţiei, iar Christine Lagarde, ministrulfrancez al Finanţelor, ar trebui să obţină "cu uşurinţă" postul, dupăce a fost considerată favorită pe parcursul selecţiei.

Lagardear trebui să obţină "cu uşurinţă" majoritatea în Consiliul FMI, îndefavoarea guvernatorului băncii Mexicului, Agustin Carstens, singurulcontracandidat.

Ministrulfrancez ar deveni astfel prima femeie instalată la şefia FMI şi ar perpetuatotodată tradiţia ca directorul general al Fondului să fie un european, caredatează de 64 de ani, încă de la înfiinţarea instituţiei.

Carstensse bucură de sprijinul oficial al Americii Latine, Canadei şi Australiei, însănumărul de voturi pe care le-ar putea obţine pare "prea subţire"pentru a o bate pe Lagarde.

ConsiliulExecutiv al FMI are 24 de membri care reprezintă cele 187 de ţări membre aleFondului. Postul de director general este vacant de la mijlocul lunii mai, dupădemisia lui Dominique Strauss-Kahn, arestat la New York pentru acuzaţii deviol, pe care fostul oficial le neagă.

Consiliula anunţat, la începutul procesului de selecţie a unui nou director general, căvrea să desemneze un succesor înainte de 30 iunie. Săptămâna trecută, dupăintervievarea celor doi candidaţi, forul a stabilit că va discuta decizia înşedinţa din 28 iunie.

Board-ulFMI vrea să ajungă la un consens între cei 24 de membri, pentru a evita un votoficial care să deseneze o majoritate şi o opoziţie. Astfel, este posibil canegocierile să se prelungească dincolo de şedinţa de marţi.

Chiardacă Lagarde a fost considerată favorită încă de la scurt timp după demisia luiStrauss-Kahn, cursa pentru ocuparea postului a fost una dintre cele mai strânsedin istoria Fondului.

Ovoce importantă în discuţiile care vor începe marţi este cea a Statelor Unite,care nu şi-a oferit până acum sprijinul oficial pentru vreunul dintre cei doicandidaţi. Totuşi, sprijinirea unui non-european la şefia FMI ar anunţaprobabil pierderea dominaţiei americane asupra funcţiei de preşedinte al BănciiMondiale.

Secretarulgeneral al Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, a declarat anterior căprocesul de selecţie a unui nou director pentru Fondul Monetar Internaţional aconturat "doi candidaţi foarte credibili", iar decizia trebuie să fieluată rapid.

Washingtonuldeţine 17% din voturile din Consiliul FMI, în timp ce statele europene au ogreutate de circa 40%. China şi Rusia, două dintre cele mai puternice economiiemergente, au anunţat deja că o susţin pe Lgarde.

Celelaltemari puteri emergente, India, Brazilia şi Africa de Sud, nu au indicat încă pecine vor sprijini.

Unnumăr de ţări printre care se numără Egipt, Arabia Saudită, Indonezia, Creea deSud şi statele vorbitoare de limbă franceză din Africa şi-au declarat deasemenea susţinerea pentru Lagarde, însă puterea de vot a acestor guverne înConsiliul FMI este relativ redusă.

Surseoficiale din Consiliul FMI au declarat că temerile privind criza datoriilor destat din zona euro o recomandă pe Lagarde, datorită influenţei politiceputernice pe care o poate exercita în Europa.

Câţivamembri ai Board-ului şi-au exprimat discret îngrijorarea legat de oinvestigaţie a justiţiei franceze privind rolul jucat în 2008 de Lagarde înarbitrajul unui litigiu dintre statul francez şi un om de afaceri, procedură înurma căreia acesta a obţinut o sumă substanţială de bani de la guvern. Instanţacare judecă acest dosar va lua o decizie pe 8 iulie.

Osursă din Consiliu a sugerat ca Lagarde să nu fie desemnată oficial ca succesoral lui Strauss-Kahn până la încheierea procesului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-06-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image