2017-01-25 03:26


Noul prim-ministru al Danemarcei este în premieră o femeie

 |  10:22
Noul prim-ministru al Danemarcei este în premieră o femeie

Lidera social-democraţilor, Helle Thorning-Schmidt, a devenit noul prim-ministru al Danemarcei și prima femeie şef de guvern din istoria țării după ce forţele de stânga şi centru-stânga au câştigat alegerile parlamentare desfăşurate joi.

Stânga a repurtat victoria cu 50,2% din sufragii, obţinând astfel 89 de mandate în forul legislativ al ţării, după numărarea a 99,6 % din buletinele de vot. Social-democraţii au înregistrat un rezultat oarecum mai scăzut față de alegerile precedente din 2007, pierzând un loc în parlament și acumulând doar 24,9% din voturi.

Partidul Popular Socialist, cel de-al doilea partid după mărime din coaliţia de stânga, a pierdut şapte mandate la actualul scrutin.

Stânga prin cele două componente ale blocului - De Radical şi Coaliţia Roşu-Verde, a câștigat popularitate reușind să acumuleze câte opt mandate în plus faţă de scrutinul precedent.

Coaliţia liberal-conservatoare (Block Blue) care s-a aflat în ultimii zece ani la putere a obţinut 49,7% din sufragii şi respectiv 86 de mandate.

Formaţiunea liberală Venstre, parte a coaliției de dreapta din care face parte Partidul Conservator şi Alianţa Liberală, a obținut 26,7% din voturi şi un loc în plus în parlament față de alegerile precedente.

Premierul Lars Loekke Rasmussen, preşedintele partidului Venstre și liderii coaliţiei de dreapta, şi-au recunoscut deja înfrângerea, iar în noaptea de joi spre vineri, într-un interviu, acesta a evocat demisia iminentă a guvernului său, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-07-24

TAGURI: Helle Thorning-Schmidt, prim-ministru, alegeri, DanemarcaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image