2019-02-22 13:12


Nuredin Beinur şi acoliţii săi apeleau la “legea ţigănească” în faptele de şantaj

 |  13:24
Nuredin Beinur şi acoliţii săi apeleau la “legea ţigănească” în faptele de şantaj

Curtea deApel Bucureşti descrie, în motivarea arestării preventive a lui Nuredin Beinur,a fratelui său şi a altor cinci persoane, cum acesta, prin apropiaţii săi,apela la "legea ţigănească" pentru a recupera bani, în unele cazurifolosindu-l pe recidivistul Ovidiu Pop, condamnat pentru omor.

Instanţaarată cum, în aprilie 2010, la cererea cetăţeanului turc Ozdemir Tuma, NuredinBeinur i-a trimis pe Nelu Mihai Balaban şi pe alt complice în judeţul Sibiu,pentru a exercita presiuni asupra lui Valentin Corbu - martor cu identitateprotejată.

În Sibiu,cei doi apropiaţi ai lui Nuredin Beinur s-au întâlnit cu o altă persoanăarestată în dosar, Ovidiu Constantin Pop, şi împreună cu acesta l-au ameninţatpe Valentin Corbu, cerându-i să înapoieze contravaloarea a 8 kilograme şi 400de grame de aur. Cei trei au precizat că au fost trimişi de omul de afacericonstănţean.

Ozdemir Tumaîi reproşase încă din vara anului 2009 lui Valentin Corbu faptul că un nepotde-al acestuia nu îi este dator cu 100.000 de euro, contravaloarea a şasekilograme de aur.

Corbu a maiarătat că, la sfârşitul lunii aprilie 2010, a fost căutat şi chemat de OvidiuPop, cu care s-a întâlnit într-un local din Sibiu. Acesta din urmă era însoţitde două persoane, care i-au spus că au venit să recupereze datoria.

Potrivitdeclaraţiilor înregistrate de autorităţi în mediu ambiental între Corbu şianchetatori, rezultă că unul dintre cei doi însoţitori ai lui Pop l-au fotografiatşi au făcut presiuni asupra sa.

"L-amîntrebat pe Ovidiu, l-a întrebat nepotul meu: Mă, ce se întâmplă aici? Băi,treburile nu-s uşoare, că acela e ticălos, acela n-are mamă, n-are tată… Beinur",a spus martorul la acel moment, în iunie 2010.

În legăturăcu acest eveniment au depus declaraţie şi două martore, Florica Dumitrache şiLaura Daniela Stan, care l-au identificat pe cetăţeanul turc Ozdemir Tuma, darşi pe Nuredin Beinur şi Balaban, ca fiind "persoane aflate în anturajulcetăţeanului turc şi care derulează afaceri cu acest cetăţean".

Totodată,din declaraţiile acestora rezultă că ştiau despre obiceiul turcului de a ceredobânzi cămătăreşti, după livrarea unor cantităţi de bijuterii din aur, eleînsele fiind victime ale acţiunilor lui Ozdemir Tuma.

Femeile aumai spus anchetatorilor că au aflat despre şantajul asupra lui Corbu, imediatdupă comiterea acestuia.

În plus, dininterceptarea convorbirilor telefonice între Nuredin Beinur şi Ion CioabăMihuţescu, din 24 aprilie, reiese că cel dintâi, care se afla în Turcia, i-acerut martorului Mihuţescu să recupereze bani de la Valentin Corbu.

Nuredin îispune acestuia: "Şi, dacă e, să faci şi lege ţigănească, să faci şide-aia, eu ştiu, dacă e, vin eu până acolo. Adică noi nu vrem să se ajungă la astea,înţelegi?".

Încontinuare, Beinur acceptă explicaţia bărbatului, care refuză să se implicepentru că lucrează în Parlament, spunându-i acestuia că va apela la Ovidiu.

Totodată,din convorbirile telefonice purtate în 26 aprilie, între Nuredin Beinur şiOvidiu Constantin Pop, rezultă că acesta din urmă l-a sunat pe Corbu, pentrua-l întreba despre datoria către Ozdemir Tuma, iar martorul cu identitateprotejată ar fi recunoscut că îi este dator cetăţeanului turc cu 20.000 deeuro.

"Ce20.000, mă? E vorba de câteva sute de mii acolo la noi", a replicatNuredin.

Instanţa maievidenţiază că discuţiile dintre Nuredin şi Ovidiu Pop sunt purtate, aproapeîntotdeauna, în prezenţa lui Nelu Mihai Balaban, care îndeplinea şi postul de"secretară" pentru omul de afaceri constănţean, apelând numere petelefonul acestuia, pentru a-i face legătura cu diverse persoane.

În plus,potrivit unei convorbiri telefonice din 26 aprilie, în care Nuredin îl sună peOzdemir Tuma de la un post telefonic, cetăţeanul turc îi spune lideruluigrupării ce a făcut pentru a recupera banii.

De asemenea,Nuredin îi cere lui Ozdemir ca, în cazul în care este contactat de ValentinCorbu, să-i spună acestuia că trebuie să discute direct cu Nuredin sau cuOvidiu.

"Ţineapăsat combinaţia, ştii de ce? că te bag eu acolo, cu tot ce există acolo aur.Ca să controlezi, tu, înţelegi", îi spune Nuredin lui Ozdemir.

Omul deafaceri îi mai comunică acestuia că a vorbit cu Tuma (căruia cei doi îi spunToma) şi că discuţiile cu Corbu vor fi purtate în numele şi în beneficiul luiNuredin Beinur.

"Căoamenii o să îl sune acum şi o să-i spună: Băi, noi suntem cu Beinur de acumîncolo. Tot ce este discuţi cu Beinur. Şi îţi spune ţie acelaşi lucru: dacă etot, de acum discutaţi cu Ovidiu chestia asta", îi mai spune Nuredincetăţeanului turc.

Întrucâtdemersurile lui Pop nu au fost satisfăcătoare, Nuredin Beinur decide să-ltrimită la Sibiu şi pe omul său de încredere, Nelu Mihai Balaban, împreună cuşoferul "Petre".

Dinconvorbirile din 28 aprilie 2010, purtate între Beinur, Balaban şi Pop, dar şidin localizarea telefonului lui Balaban, reiese că ultimii doi şi"Petre" au făcut presiuni asupra lui Corbu.

Pe totparcursul deplasării spre Sibiu şi înapoi spre Bucureşti, Balaban este sunat deBeinur, care se interesează de rezultatul acţiunilor acestora.

De asemenea,într-o convorbire cu un anume "George", Balaban spune: "Uite, amfost până la Sibiu, mă întorc la Bucureşti acum. Am fost pentru că am avuttreabă pentru Beinur…".

Un altcetăţean turc se interesează şi el, în 29 aprilie, despre succesul acţiunii.Acesta îl întreabă pe Nuredin Beinur ce veşti are de la Sibiu, acestarăspunzându-i: "Îţi voi povesti, să nu vorbim acum".

De altfel,cu o zi înainte, Nuredin Beinur, Ozdemir Tuma şi Balaban au vorbit despreacţiunea de la Sibiu. Balaban i-a explicat lui Nuredin ce au făcut, atât el,cât şi Ozdemir, în deplasare.

Instanţaarată că, în ceea ce priveşte pericolul social, Ovidiu Pop este cunoscut înlumea interlopă, la fel ca şi Nuredin Beinur.

Pop a maifost trimis în judecată pentru infracţiuni de crimă organizată, alături de IonClămparu şi alţii. Din cazierul său rezultă că a fost condamnat la 11 ani deînchisoare pentru omor.

Curtea deApel a mai notat că, deşi instanţa din Alba Iulia a dispus, în mai 2007, caacesta să nu părăsească localitatea, respectiv Sibiu, el a fost văzut de maimulte ori, după aceea, în localităţi din afara oraşului şi chiar în altejudeţe.

De asemenea,deşi nu avea voie să frecventeze localuri, restaurante sau cluburi, Pop, prininterpuşi, conduce un cazino, unde a avut loc şi întâlnirea din 28 aprilie cuValentin Corbu.

Curtea deApel Bucureşti a emis, miercuri seară, mandate de arestare preventivă pentru 29de zile pentru fraţii Nuredin şi alte cinci persoane, printre care şi adjunctulşefului Poliţiei Neptun, acuzaţi de şantaj, abuz în serviciu, evaziune fiscalăşi delapidare.

Ei suntacuzaţi de şantaj, instigare sau complicitate la şantaj, ultraj contra bunelormoravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, evaziune fiscală şidelapidare. Ofiţerul de poliţie judiciară Cristinel Niţoi este acuzat de abuzîn serviciu contra intereselor persoanelor şi favorizarea infractorului.

Din probeleadministrate până în prezent, anchetatorii au stabilit că, începând din 1999,Nuredin Erchin şi Nuredin Beinur, împreună cu alte persoane din anturajul lor,percepeau taxe de protecţie de la diverşi oameni de afaceri, în schimbulpromisiunii că-şi vor putea derula în linişte afacerile pe litoral.

"Taxelede protecţie se ridicau la câteva mii de euro anual. În ipoteza în care părţilevătămate depuneau plângeri penale la poliţie, inculpaţii, cu sprijinul unuipoliţist de poliţie judiciară, reuşeau să stopeze cercetările în cauzelerespective şi să muşamalizeze aflarea adevărului, prin obţinerea unor soluţiide netrimitere în judecată", a informat, miercuri, Parchetul instanţeisupreme.

Potrivitprocurorilor, poliţistul Niţoi acorda sprijin membrilor clanului Nuredin,direct sau indirect, "contribuind prin acţiunile lui la exercitarea depresiuni asupra părţilor vătămate".

Pentru a-şipune în aplicare planurile, membrii clanului recurgeau de cele mai multe ori laameninţări cu moartea la adresa persoanelor vătămate şi a membrilor familiiloracestora, atât în mod direct, cât şi prin mesaje telefonice, precum şi ladistrugeri de bunuri cu scopul de a-i intimida, au mai arătat procurorii.

Cercetărileau mai relevat şi faptul că printre activităţile infracţionale ale inculpaţilorse numără şi acţiuni de recuperare a unor datorii existente între persoanefizice, prin recurgerea la metode de constrângere psihică a părţilor vătămate,precum ameninţări cu moartea, cu sechestrarea, molestarea sexuală, incendiereaunor bunuri, exercitate de către "locotenenţii" lui Nuredin Beinur şiNuredin Erchin.

Totodată,procurorii au mai stabilit că, în urma unui control de natură economică lafirma la care Nuredin Beinur este acţionar majoritar, acesta i-a determinat peMariana Delu şi Nuredin Erchin, director general şi, respectiv, administratorai societăţii, "să altereze, distrugă şi să sustragă acte contabile, învederea prezentării unei situaţii contabile neconforme realităţii, în scopulascunderii prejudiciului adus bugetului de stat, ca urmare a neachităriiobligaţiilor fiscale prin omisiunea evidenţierii în actele contabile aveniturilor realizate anterior de societatea comercială".

Pentruprinderea membrilor clanului "Nuredin", poliţiştii şi procurorii aufăcut, marţi, 19 percheziţii în Bucureşti şi judeţele Constanţa, Ilfov şiSibiu. În urma percheziţiilor, 14 persoane au fost duse pentru audieri lasediul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638945-10-24
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...