2019-05-25 20:09


O nouă discuţie între miniştri şi premierul Boc pe tema indemnizaţiei de creştere a copilului

 |  13:00
O nouă discuţie între miniştri şi premierul Boc pe tema indemnizaţiei de creştere a copilului

MiniştriiFinanţelor şi Muncii, Gheorghe Ialomiţianu şi Ioan Botiş, au venit, miercuri,la Palatul Victoria pentru a avea cu premierul Emil Boc o nouă discuţie privindindemnizaţia de creştere a copilului, au declarat pentru MEDIAFAX surseoficiale.

Înclădirea Guvernului se află şi liderul UDMR, vicepremierul Marko Bela.

Înfaţa sediului Guvernului sunt câteva zeci de mame care au venit să protestezefaţă de anunţul Guvernului de reducere a perioadei de acordare a indemnizaţieide creştere a copilului.

PremierulEmil Boc anunţa, luni seară, că perioada de acordare a indemnizaţiei decreştere a copilului va fi redusă, din 2011, de la doi ani la un an pentruviitoarele mame, fără să fie afectată valoarea acesteia, modificări care nu vorfi aplicate şi beneficiarilor actuali.

Limitaminimă a indemnizaţiei va rămâne astfel, în ambele cazuri, la 600 lei, iarlimita maximă la 3.400 lei.

Viitoarelemame vor putea sta şi în al doilea an în concediu de creştere a copilului, darfără plată şi vor beneficia de o primă lunară de 500 de lei dacă se întorc lamuncă oricând în perioada celui de-al doilea an în care pot opta pentru acestconcediu neplătit.

Mameleaflate deja în concediu vor beneficia de actuala indemnizaţie, aflată în plată,pentru perioada de doi ani. Potrivit premierului, în prezent se află în plată198.000 indemnizaţii de creştere a copilului.

LiderulUDMR Marko Bela a declarat, marţi, că ordonanţa privind concediul de creştere acopilului nu a fost aprobată de Guvern, fiind deschise astfel "toateposibilităţile" pentru discuţii.

Întrebatce mai poate face Uniunea în condiţiile în care ministrul Muncii, Ioan Botiş, aanunţat că ordonanţa va fi adoptată miercuri, Marko a răspuns că reprezentanţiiUDMR mai pot discuta încă o dată cu partenerii de coaliţie, cu premierul, cucolegii din Guvern pentru a se ajunge la o concluzie.

Dela 1 iulie 2010, cuantumul indemnizaţiei de maternitate a fost redus cu 15%.

CurteaConsituţională a validat, în 25 iunie, reducerea sumelor acordate caindemnizaţie pentru creşterea copilului cu 15%, care nu va putea, însă, săscadă mai jos de 600 de lei.

Anteriorreducerii, indemnizaţia pentru creşterea copilului era de 85% din mediaveniturilor salariale nete din care se plătesc contribuţii la bugetulasigurărilor sociale, realizate în ultimul an, dar nu mai mult de 4.000 de lei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-12-05
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


STARBAG