2016-12-04 22:47

ULTIMA ORA


O nouă erupţie vulcanică în Islanda. Spaţiul aerian islandez a fost închis

 |  16:24
O nouă erupţie vulcanică în Islanda. Spaţiul aerian islandez a fost închis

Spaţiul aerian islandez a fost închistemporar, duminică dimineaţa, din cauza erupţiei vulcanului Grimsvoetn, cel maiactiv din ţară, care a declanşat un imens nor de fum, au anunţat autorităţileaeroportuare (Isavia).

"AeroportulKeflavik, principalul nostru aeroport internaţional se închide. Spaţiul aerianse închide", a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a Isavia, HjordisGudmundsdottir, cu puţin timp înainte de ora 09.00 GMT (12.00 ora României).

Această măsură ar urma să fie valabilă "cel puţin în oreleurmătoare", potrivit purtătoarei de cuvânt, care a declarat că un nouanunţ va fi făcut la ora 12.00 GMT (15.00 ora României).

Vulcanul Grimsvoetn, situat subgheţarul Vatnajoekull din sud-estul Islandei, a intrat în erupţie sâmbătă,potrivit Institutului meteorologic islandez. Grimsvoetn este vulcanul cel maiactiv din ţară, cu nouă erupţii în perioada 1922-2004.

Erupţia a generat un imens nor de fum, care duminică, în jurulorei 08.00 GMT (11.00 ora României) se ridica la o altitudine de "celpuţin 17 kilometri, poate puţin mai mult", potrivit lui Einar Kjartansson,geofizician la institutului de meteorologie.

Sâmbătăseara, acest nor se ridicase la aproape 20 de kilometri, potrivit institutului.

Erupţiavulcanului Grimsvoetn nu ar trebui să perturbe traficul aerian aşa cum s-aîntâmplat în 2010 în cazul vulcanului Eyjafjöll, a apreciat duminică unspecialist al Institutului meteorologic islandez.

"Nucred că va avea acelaşi efect ca Eyjafjoell, pentru că cenuşa nu este la fel defină", a declarat pentru AFP geofizicianul Gunnar Gudmundsson.

"Nucred că va avea multe efecte asupra zborurilor internaţionale, nici că vadetermina închiderea unor aeroporturi în străinătate", a adăugat el,apreciind că traficul intern ar putea fi perturbat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-01-29



Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image