2017-01-24 13:17


Obama cere ridicarea plafonului datoriei publice

 |  10:18
Obama cere ridicarea plafonului datoriei publice

Preşedintele Statelor Unite a cerut oficial, joi, Congresului să majoreze plafonul datoriei statului federal, acordându-le parlamentarilor un termen de 15 zile pentru a se pronunţa. Barack Obama a argumentat prin faptul că mai este o marjă de manevră de numai 100 de miliarde dolari înainte de a se atinge plafonul legal al datoriei, până în prezent fixat la 15.194 miliarde dolari.  

Deși opoziţia republicană, majoritară în Camera Reprezentanţilor, a încercat să împiedice ridicarea plafonului în vara anului trecut, cu scopul de a-l obliga pe Obama să diminueze cheltuielile statului, pentru Congres este dificil să respingă cererea preşedintelui.

Pentru a împiedica majorarea plafonului Congresul trebuie să adopte o rezoluţie comună a celor două camere asupra căreia şeful statului îşi poate exercita dreptul de veto, conform 'legii privind controlul bugetului' (Budget Control Act), adoptată în cele din urmă la 2 august. Pe de altă parte, acest plafon poate fi ridicat fără probleme de către Executiv. Trezoreria anunţă oficial Congresul când mai rămâne o marjă de 100 miliarde dolari, potrivit aceluiaşi text de lege. Plafonul poate fi majorat automat cu 1.200 de miliarde dolari, dacă legislativul nu se opune în termen de 15 zile.

Casa Albă a făcut cunoscut că oferă Congresului, în luna decembrie, mai mult timp pentru a se pronunţa, insistând asupra faptului că este vorba despre o măsură tehnică pentru a nu speria pieţele. Anunțul a fost făcut la sfârşitul lunii decembrie, când datoria se apropia de plafonul superior. Scăderea ratingului acordat SUA de Standard and Poor's şi instabilitatea pe pieţele mondiale au fost alimentate, în vara anului 2011, de lupta pentru majorarea plafonului, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-01-02

TAGURI: Obama, plafon, datorie, CongresComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image