2017-01-25 01:30


Obama este sigur că Muammar Kadhafi va părăsi puterea şi nu exclude înarmarea opoziţiei

 |  12:51
Obama este sigur că Muammar Kadhafi va părăsi puterea şi nu exclude înarmarea opoziţiei

BarackObama s-a declarat convins, marţi, că Muammar Kadhafi va ceda "până laurmă" presiunilor militare şi diplomatice şi va părăsi puterea, dar nu aexclus înarmarea opoziţiei, dacă operaţiunea în curs nu slăbeşte suficientregimul libian.

Operaţiuneamilitară lansată contra regimului libian de coaliţia internaţională "l-apus pe Kadhafi în defensivă", a declarat preşedintele Statelor Unite,într-un interviu pentru postul de televiziune NBC.

"Înafară de impunerea unei zone de interdicţie aeriană, protecţia populaţiilorcivile, avem la dispoziţie, de asemenea, instrumente politice, diplomatice,sancţiuni, blocarea averilor, tot atâtea elemente care vor continua săstranguleze" regimul lui Kadhafi, a afirmat preşedintele.

"Caatare, prin aceste presiuni puternice, nu doar militare (...), ne aşteptăm ca(Muammar) Kadhafi să părăsească, până la urmă, puterea", a subliniatObama.

Liderulamerican a afirmat, în plus, că nu exclude ca Statele Unite să furnizeze armeopoziţiei libiene, dar a subliniat că este în curs o evaluare a raportului deforţe între rebeli şi regimul lui Kadhafi.

"Nuo exclud. Dar nici nu spun că va avea loc", a declarat Obama, răspunzând uneiîntrebări despre livrarea de arme.

"Suntem,în continuare, pe cale să evaluăm ceea ce vor face forţele lui Kadhafi. Suntnouă zile" de când au început operaţiunile militare în Libia, a remarcatpreşedintele, apreciind că, dacă aceste forţe sunt suficient de slăbite,înarmarea rebelilor nu va fi, poate, necesară.

"Darnu excludem nimic la ora actuală ", a insistat Obama, care a acordat,marţi, interviuri pentru trei posturi americane de televiziune, şi anume NBC,CBS şi ABC, la o zi după discursul solemn pe tema Libiei, în care şi-ajustificat hotărârea de a interveni în această ţară, afirmând că aceasta a"împiedicat un masacru".

Ela avertizat, totodată, contra unei intervenţii directe în Libia, pentruîndepărtarea colonelului Muammar Kadhafi, şi a amintit "eroarea" carea costat vieţi şi credite bugetare, reprezentată, în opinia sa, de invaziaIrakului, în 2003, pentru înlăturarea lui Saddam Hussein de la putere.

Îninterviul pentru ABC, preşedintele a remarcat că anturajul lui Kadhafi, avândîn vedere presiunea actuală asupra regimului, l-ar putea abandona pe liderullibian. "Asistăm, acum, la faptul că cercul apropiaţilor lui Kadhafiînţelege că nodul de strânge, că zilele lor sunt, probabil, numărate şi că vortrebui să reflecteze la ceea ce vor face peste puţin timp", a spus el.

Petema opoziţiei şi, în special, a posibilităţii de a vedea elemente ostileintereselor americane infiltrându-se în aceasta, Obama a dat asigurări căliderii acesteia care s-au întâlnit cu oficiali americani, între care şisecretarul de Stat Hillary Clinton, au fost declaraţi fiabili, dar cămotivaţiile şi obiectivele anumitor grupuri pot rămâne neclare.

"Acestaeste motivul pentru care cred că este important să nu ne aruncăm în apă fără săreflectăm. Trebuie să luăm în considerare, cu prudenţă, care sunt obiectiveleopoziţiei", a declarat Obama, pentru CBS.

Anterior,în cursul serii de marţi, la New York, unde inaugura noul imobil al misiuniiamericane la ONU, Obama şi-a exprimat satisfacţia cu privire la cooperarea şiceleritatea de care a dat dovadă comunitatea internaţională în dosarul libian.

"Astăzi,în Libia, arătăm ceea ce este posibil atunci când ne găsim curajul, când neîndeplinim obligaţiile, când suntem uniţi", a declarat preşedinteleamerican.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-12-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image