2017-01-21 06:29

ULTIMA ORA


Obama face numiri prin decret in ciuda opoziției republicanilor

 |  07:34
Obama face numiri prin decret in ciuda opoziției republicanilor

Preşedintele american Barack Obama a numit, miercuri, prin decret patru responsabili cu rang înalt, în pofida avertismentelor lansate de republicanii din Congres. În faţa republicanilor acuzaţi că ţin partea celor înstăriţi, președintele american continuă să acţioneze conform unei strategii lansate în vară, şi anume de a se prezenta ca apărător al clasei mijlocii, puternic afectată de criză.

"Atunci când Congresul refuză să acţioneze, iar asta are drept consecinţă să dăuneze economiei noastre şi să genereze riscuri pentru oameni, este de responsabilitatea mea ca preşedinte să fac ce pot fără el", a declarat președintele american în cursul unei vizite întreprinse în Ohio. Cu această ocazie Obama a anunțat numirea lui Richard Cordray la conducerea noului Birou de protecţie financiară a consumatorilor (CFPB). 

În perioada mandatului de ministru al justiţiei în statul Ohio, Cordray s-a remarcat anchetând băncile pentru abuzurile comise în împrumuturile imobiliare ceea ce a provocat reacţii exagerate din partea republicanilor. Începând cu luna iulie, aceștia au profitat de minoritatea de blocaj de care dispun în Senat pentru a se opune numirii lui Cordray, după ce anterior se declaraseră împotriva unei prime candidate, Elizabeth Warren. Totodată, republicanii l-au acuzat pe Obama că "terfeleşte în picioare" constituţia.

 "Nu voi sta inert atunci când o minoritate din Senat acordă prioritate mai degrabă ideologiei decât oamenilor pe care trebuie să-i reprezinte. Nu când miza este atât de mare. Nu când situaţia este crucială pentru clasa mijlocie", a subliniat Barack Obama.

Pentru a obţine un nou mandat la conducerea Statelor Unite, Obama pregătește terenul pentru o campanie electorală agresivă. Astfel, Casa Albă a anunţat miercuri după-amiază alte trei numiri prin decret, la Biroul pentru relaţiile de muncă, organizaţie condamnată de republicani ca favorizând sindicatele.

Deși adversarii lui Obama pot încerca un recurs în justiţie, Cordray îşi va prelua funcţia indiferent de evoluţia situaţiei, dar în absenţa confirmării Senatului acesta va ocupa postul numai provizoriu, până la începutul anului 2013, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-10-01

TAGURI: republicani, Obama, decretComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image