2017-01-24 19:29


Olanda presată să accepte România şi Bulgaria în Schengen

 |  07:11
Olanda presată să accepte România şi Bulgaria în Schengen

Printr-un proiect de declaraţie discutat joi de liderii UE reuniţi la Bruxelles cu ocazia Consiliului European de iarnă, Olanda este presată de partenerii săi să accepte aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen.

"Toate condiţiile pentru a permite luarea unei decizii cu privire la aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen au fost îndeplinite, iar Consiliul este invitat să ia o decizie cât mai repede cu putinţă (…) Dacă va fi necesar, Consiliul European va reveni asupra subiectului cu ocazia reuniunii din martie 2012", precizează proiectul. Lărgirea spaţiului Schengen necesită o decizie unanimă a celor 25 de state membre. După ce Finlanda, în noiembrie, a renunţat la rezervele sale în problema aderării, Olanda îşi argumentează poziţia prin rezultatele insuficiente obţinute de Bucureşti şi de Sofia în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate.

Presa olandeză a publicat un material, în care anticipa faptul că Olanda va fi supusă unei presiuni să renunţe la opoziţia sa faţă de aderarea celor două state la spaţiul Schengen, cu ceva timp înaintea începerii summitului de la Bruxelles. Cotidianul De Telegraaf  a amintit de propunerea Comisiei Europene care susține ca România şi Bulgaria să adere în două etape, mai întâi cu frontierele lor aeriene şi maritime, iar apoi şi cu cele terestre.

Cu toate acestea, până când Sofia şi Bucureştiul nu vor dovedi progrese în lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate, Haga insistă că nu va accepta extinderea spaţiului Schengen, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-11-04

TAGURI: Schengen, Olanda, România, BulgariaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image