2017-01-16 17:26

ULTIMA ORA


Olandezii au creat o tulpină mortală a gripei aviare

 |  11:41
Olandezii au creat o tulpină mortală a gripei aviare

Oameni de ştiinţă olandezi au creat o tulpină mortală a gripei aviare, cu riscul de a infecta şi ucide milioane de oameni, și acum doresc să publice detalii complete despre descoperirea lor. Aceștia au efectuat cercetarea controversată pentru a descoperi cât de uşor este de modificat genetic H5N1 într-o tulpină foarte contagioasă de gripă umană.

Dacă până în prezent s-a crezut ca gripa aviară H5N1 poate fi transmisă între oameni prin contact fizic foarte apropiat, cercetătorii au fost capabili să modifice tulpina H5N1 a gripei aviare, pentru prima dată, astfel încât acesta poate fi transmisă cu uşurinţă prin tuse şi strănut, prin intermediul aerului.

Echipă de oameni de ştiinţă olandezi, care au efectua studiul, a fost condusă de Ron Fouchier de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam, unde virusul mutant se află sub cheie. Totuși, laboratorul care deține acest virus nu beneficiază de protecția unor gărzi înarmate.

Lucrări similare, cu rezultate similare, care subliniază cât de uşor este să creezi un 'super-virus' printr-o combinaţie de mutaţii intenţionate şi modificări genetice aleatorii, ar fi fost realizate de o a doua echipă, independentă, condusă de Yoshihiro Kawaoka şi formată din cercetători de la universităţi din Wisconsin şi Tokyo.

Cercetătorii susțin că prin acest experiment cunoştinţele dobândite vor fi vitale pentru dezvoltarea de noi vaccinuri şi medicamente.

Pe de altă parte, descoperirea oamenilor de știință este aspru criticată datorită faptului că pune în pericol lumea prin crearea unei forme extrem de periculoase de gripă, care ar putea 'scăpa' din laborator. Totodată, criticii acestora consideră că virusul poate fi valorificat de teroriştii fanatici care doresc să fabrice o armă biologică, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-03-12

TAGURI: gripă, olandezi, tulpinăComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image