2017-01-24 19:34


OMV Petrom scumpeşte din nou benzina şi motorina în următoarele zile

 |  12:49
OMV Petrom scumpeşte din nou benzina şi motorina în următoarele zile

Preţulcarburanţilor comercializaţi de OMV Petrom va creşte în următoarele zile dincauza majorării cotaţilor internaţionale ale petrolului, cauzată de tensiunilesociale şi politice din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii.

"Noi facem ajustarea preţurilor într-omanieră moderată, ţinând cont de evoluţiile internaţionale. Noi capturămtrendul, şi nu neapărat vârfurile de preţ. Există un grad de corelare cucotaţile internaţionale, dar vârfurile nu au fost capturate de Petrom înultimii şase ani. În următoarele zile vor fi creşteri de preţ, dar nu vomprelua vârfurile", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă,directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

Ceamai recentă majorare efectuată de OMV Petrom a fost în 16 februarie, cândmotorina s-a scumpit cu şapte bani pe litru.

Potrivitunor date prezentate anterior de companie, motorina vândută de Petrom s-ascumpit, din ianuarie 2010 până în decembrie 2010, cu 24%, de la 3,78 lei/litrula 4,7 lei/litru. Impactul taxelor asupra evoluţiei preţului a fost ocontribuţie de 8%, iar cel al cotaţiilor internaţionale la motorină şideprecierea leului faţă de dolar a fost de 16 puncte. Calculul a fost efectuatpe baza mediilor lunare ale preţului de referinţă Petrom.

Încazul benzinei creşterea a fost de 20%, de la 4,02 lei/litru la 4,82 lei/litru."+8% a fost impactul taxelor (mărirea TVA de la 19% la 24% a avut cel maimare impact) şi +12% a fost impactul cotaţiilor internaţionale la benzină şideprecierea RON vs. USD", conform companiei.

Potrivitdatelor INS, preţurile combustibililor au urcat anul trecut cu peste 15%.

ANAFa întocmit un raport privind producătorii şi distribuitorii de carburanţi încare se spune că preţul la pompă a fost majorat nejustificat pe parcursulanului 2010, fără a fi determinat de evoluţia cotaţiilor de bursă la ţiţei,cursul valutar şi taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile auraportat pierderi semnificative, câştigurile nefiind reflectate corespunzător.

Principalelecompanii care distribuie carburanţi în România sunt OMV Petrom (SNP),Rompetrol, Lukoil şi MOL.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-08-19Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image