2017-01-18 04:01

ULTIMA ORA


Opoziţia votează moţiunea de cenzură în plenul Parlamentului

 |  09:33
Opoziţia votează moţiunea de cenzură în plenul Parlamentului

Opoziţia va supune dezbaterii și va vota, joi, în plenul Parlamentului, moţiunea de cenzură "După 22 de ani, democraţia în pericol", inițiată ca urmare a asumării răspunderii Guvernului asupra legii privind comasarea alegerilor în 2012. Textul a fost prezentat parlamentarilor luni, în şedinţa reunită a Camerei Deputaţilor şi Senatului, de către deputatul PNL Eugen Nicolăescu.

După ce, pe 15 decembrie, Executivul şi-a asumat răspunderea în cazul proiectului de lege privind comasarea alegerilor locale şi parlamentare în 2012, în aceeaşi zi, parlamentarii PNL şi PSD au depus moţiunea de cenzură.

Susținătorii textul moţiunii declară că prin legea comasării alegerilor vor exista aleşi locali nelegitimi şi un parlament nereprezentativ. "Vom avea aleşi locali nelegitimi, un parlament nereprezentativ, pe modelul celui din ultimii ani când aţi forţat crearea unui grup parlamentar de transfugi politici, împreună cu care aţi dat naştere unei majorităţi toxice nesocotind voinţa electoratului", afirmă aceștia. Parlamentarii din Opoziţie vad proiectul comasării alegerilor drept un "demers discreţionar, unilateral şi antidemocratic al actualei puteri, elaborat fără consultarea societăţii civile şi impus prin procedura angajării răspunderii, Parlamentul fiind din nou eliminat din ecuaţia democratică".  Potrivit susținătorilor moţiunii, democrat-liberali încalcă cu bună ştiinţă practicile europene în materie electorală, şi anume recomandările Consiliului Europei adoptate de către Comisia de la Veneţia, împinși de "interesul politic meschin" de a se menţine la putere cu orice preţ. 

"Comasarea alegerilor vă economiseşte nişte bani, însă nu de la buget, aşa cum aţi argumentat, ci din fondul Partidului Democrat destinat mitei electorale, astfel veţi cumpăra voturi cu sacoşa doar o dată", susțin semnatarii textului.  Fiindcă mandatul de ales local, respectiv de parlamentar sunt guvernate de regimuri juridice distincte, iar prelungirea mandatelor aleşilor locali în funcţii reprezintă schimbarea regulilor în timpul jocului, Opoziţia susţine că adevărata miză a comasării alegerilor locale cu cele parlamentare este reprezentată de fraudarea scrutinului în 2012. Dacă moţiunea de cenzură va fi respinsă de plenul Parlamentului, atunci legea pentru care Executivul şi-a angajat răspunderea se consideră adoptată. În cazul în care moţiunea va fi aprobată cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, Guvernul va cădea, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-04-04

TAGURI: moțiune, guvern, opoziție, parlament, votComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image