2017-01-22 01:51

ULTIMA ORA


Opt bănci greceşti au fost retrogradate de Moody's

 |  12:55
Opt bănci greceşti au fost retrogradate de Moody's

Agenţia de rating financiar Moody's  a retrogradat, vineri, nota pentru depozite şi datorii a opt bănci din Grecia, încheind acţiunea de revizuire iniţiată la 25 iulie. Acestea sunt: National Bank of Greece SA (NBG), EFG Eurobank Ergasias SA (Eurobank), Alpha Bank AE (Alpha), Piraeus Bank SA (Piraeus), Agricultural Bank of Greece (ATE), Attica Bank SA, Emporiki Bank of Greece (Emporiki) şi General Bank of Greece (Geniki).

Agenția a retrogradat ratingurile de la 'B3' la 'Caa2' pentru depozitele şi datoriile National Bank of Greece SA, EFG Eurobank Ergasias SA, Alpha Bank AE, Piraeus Bank SA, Agricultural Bank of Greece şi Attica Bank SA, și a revizuit în scădere de la 'B1' la 'B3' nota pentru Emporiki Bank of Greece şi General Bank of Greece. Ratingul Greciei este acum doar la doar o treaptă diferență față de intrarea în incapacitate de plată după ce, în 25 iulie, Moody's a anunţat că a retrogradat, de la 'Caa1' la 'Ca', ratingul  pentru obligaţiunile în valută şi monedă emise de guvernul elen.

Agenția își motivează decizia prin deprecierea obligaţiunilor guvernamentale elene și creșterea riscurilor asupra capitalului băncilor din Grecia, și este îngrijorată de impactul degradarii mediului economic asupra creditelor neperformante şi costurilor potenţiale suplimentare cu provizioanele.

Printre principalele bănci grecești care sunt prezente şi pe piaţa românească se numără: National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

După ce a crescut la 96,3 miliarde de euro la sfârşitul lunii iulie, finanţarea suplimentară de la BCE este constrânsă de garanţiile eligibile limitate ale băncilor ceea ce sugerează că situaţia lichidităţii a devenit din ce în ce mai fragilă. De aceea Banca Greciei a activat recent ELA (Asistenţa de Lichiditate de Urgenţă), care a fost utilizat de unele instituţii de creditare elene. Moody's anticipează ca mai multe bănci elene vor apela în curând la soluția ELA.

În urma îngrijorărilor legate de datoriile suverane ale Greciei, băncile elene, după ce au fost scoase de pe pieţele financiare internaţionale, au devenit dependente de BCE pentru lichiditate, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-10-14

TAGURI: Moody's, bănci, Grecia, retrogradateComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image