2017-01-16 17:40

ULTIMA ORA


ORA OFICIALA DE VARA

 |  11:57
ORA OFICIALA DE VARA

România trece înnoaptea de sâmbătă spre duminică la ora oficială de vară, ceasurile urmând săfie date înainte cu o oră, astfel că ora 3.00 va deveni ora 4.00. CFR Călătoria anunţat că trecerea la ora de vară nu va afecta mersul trenurilor, dar vor fimici întârzieri pentru garniturile aflate în circulaţie între orele 3.00 şi4.00 (ora de iarnă).

Astfel,99 de trenuri aflate în circulaţie la ora 3.00 vor fi afectate de trecerea laora de vară, din care 14 au în compunere vagoane de dormit.

Trenurile de călătorivor pleca din staţii după ora oficială de iarnă până în noaptea de sâmbătă spreduminică, la ora 3.00, respectiv ora 4.00 de vară. După ora oficială de vară,trenurile vor pleca din staţii conform orelor din mersul trenurilor.

Trenurile spreRepublica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina şi Bulgaria vor circula normal,după orele trecute în mersul trenurilor, pentru că trecerea la ora de vară seface în aceeaşi zi şi în aceste state.

După ce ceasurile vorfi date înainte cu o oră, diferenţa dintre ora oficială a României şi TimpulUniversal (numit impropriu şi GMT) va fi de trei ore. Duminică va fi cea maiscurtă zi din an, având numai 23 de ore.

Pe perioada lunilor devară, când soarele răsare la ora 4.30 şi apune la ora 20.00, s-a recurs laaceastă convenţie, aplicată în România din anul 1979, pentru folosirea optimă aluminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.

În conformitate cuConvenţia fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământacelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date defaptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.

Numerotarea acestorfusuri începe de la meridianul de origine, ce trece prin localitatea Greenwich,din Marea Britanie, în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, oraEuropei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale - ora fusului 1 şi aEuropei Orientale - ora fusului 2. România se află în fusul orar 2.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-11-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image