2017-01-17 04:49

ULTIMA ORA


Orange şi Vodafone, amendate cu 63 de milioane de euro pentru abuz de poziţie dominantă

 |  14:32
Orange şi Vodafone, amendate cu 63 de milioane de euro pentru abuz de poziţie dominantă

Consiliul Concurenţei a amendat OrangeRomânia şi Vodafone România cu 63 milioane de euro, pentru abuz de poziţiedominantă, a declarat, marţi, preşedintele autorităţii, Bogdan Chiriţoiu.

"Deciziaa fost adoptată luni, 14 februarie, într-o şedinţă a Consiliului Concurenţei. Orange a fost amendată cu peste 34 milioane de euro, iar Vodafone cu maimult de 28 milioane de euro , reprezentând puţin peste 3% din cifra deafaceri a operatorilor în 2010", a spus Chiriţoiu, într-o conferinţă depresă.

El a adăugatcă operatorii au dreptul să conteste decizia Consiliului Concurenţei înjustiţie.

InvestigaţiaCC a fost declanşată în anul 2006, ca urmare a unei plângeri depusă de NetmasterCommunications SRL şi are ca obiect un posibil abuz de poziţie dominantăsăvârşit de către Orange, Vodafone şi Romtelecom pe piaţa serviciului determinare a apelurilor la puncte fixe/mobile în propria reţea publică detelefonie.

NetmasterCommunications a reclamat faptul că o parte dintre apelurile internaţionale aleclienţilor săi fuseseră blocate de Orange, Vodafone şi Romtelecom.

"Practic,Orange şi Vodafone au solicitat Netmaster un tarifde interconectare de 0,15-0,18 dolari/minut, faţă de un nivel maxim impus deautoritatea de reglementare de 0,10 dolari/minut", a spusChiriţoiu.

Potrivitinformaţiilor din 2006, marii jucători telecom ar fi blocat apelurile pe fondulunor suspiciuni de fraudă din partea operatorilor alternativi, respectiv ar fisuspectat că aceştia schimbau identitatea apelurilor terminate în reţeleleOrange, Vodafone şi Romtelecom astfel încât să câştige mai mulţi bani.

"Încazul Romtelecom, ancheta este în curs de finalizare, chiar dacă cele douăentităţi au anunţat, la mijlocul anului 2006, că s-a ajuns la o înţelegereamiabilă. Chiar dacă s-a ajuns la o înţelegere amiabilă, o investigaţiedeclanşată de Consiliul Concurenţei îşi continuă cursul. În curând, ConsiliulConcurenţei va anunţa decizia luată în cazul Romtelecom", a explicatChiriţoiu.

În prezent,Netmaster Communications nu mai există, fiind radiată (fuziune prin absorbţie),iar ultima înregistrare la Oficiul Naţional al Registrul Comerţului (ONRC) estedată din 30 septembrie 2008, .

În 2007,conform ultimelor date transmise de societate către ONRC, NetmasterCommunications a consemnat o cifră de afaceri de 8,98 milioane de lei şi unprofit brut de 27.042 lei.

Societatea afost achiziţionat de New Com Telecomunicaţii, care şi-a vândut la rândul săubaza de clienţi către RCS&RDS şi Romtelecom, pe fondul unor problemefinanciare generate de recesiune.

Orange România şi Vodafone România vor contesta în justiţie deciziaConsiliului Concurenţei prin care cei doi operatori de telefonie au primitamenzi în valoare totală de 63 milioane euro pentru abuz de poziţie dominantă,sancţiune pe care o consideră "neîntemeiată".

"Suntemprofund surprinşi de această decizie, pe care o considerăm neîntemeiată avândîn vedere că se bazează pe o interpretare eronată a faptelor din dosarul cauzei.Astfel, sancţiunea aplicată este nejustificată şi OrangeRomânia va contesta aceasta decizie în instanţă. Investigaţiapriveşte termenii şi condiţiile agreate între operatorii telecom pentruterminarea apelurilor internaţionale în România. Dorim să subliniem că obiectulinvestigaţiei nu se referă la relaţia dintre Orange România şi clienţii detelefonie mobilă din România", se arată într-un comunicat al OrangeRomânia.

Reprezentanţiioperatorului afirmă că Orange România şi-a desfăşurat dintotdeauna activitateape piaţă în deplină conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu regulile deconcurenţă.

Şi Vodafone România va contestadecizia Consiliului Concurenţei, oficialii operatorului arătându-se"surprinşi şi dezamăgiţi" de decizia instituţiei.

"Suntemsurprinşi şi dezamăgiţi de decizia anunţată de Consiliul Concurenţei îninvestigaţia privind abuzul de poziţie dominantă faţă de operatorul NetmasterCommunications. Vodafone România consideră că nu a intreprins nicio acţiunecare să împiedice accesul Netmaster Communications la reţeaua sa, în vedereaderulării traficului de apeluri internaţionale, punct de vedere exprimat şi peparcursul investigaţiei. Vodafone România va contesta decizia ConsiliuluiConcurenţei în justiţie", se precizează într-un comunicat al VodafoneRomânia.

Potrivitoficialilor operatorului, în perioada supusă investigaţiei, NetmasterCommunications a derulat trafic internaţional de voce printr-un acord deinterconectare încheiat anterior cu Vodafone România.

"Absenţaunui contract specific pentru traficul internaţional de voce se datoreazărefuzului Netmaster de a accepta aceleaşi condiţii contractuale oferite şicelorlalţi operatori, Netmaster solicitând la momentul respectiv un tratamentpreferenţial", au spus oficialii companiei.

Decizia anunţată de Consiliul Concurenţei se referă la o investigaţie demarată în anul2006, ca urmare a unei plângeri depusă de Netmaster Communications SRL, cuprivire la o posibilă încalcare a Legii concurenţei de Orange România, VodafoneRomânia şi Romtelecom.

"Deciziaa fost adoptată luni, 14 februarie, într-o şedinţă a Consiliului Concurenţei.Orange a fost amendată cu 34,8 milioane de euro, iar Vodafone cu 28,3 milioanede euro, reprezentând puţin peste 3% din cifra de afaceri a operatorilor în2010", a spus marţi Chiriţoiu, într-o conferinţă de presă.

El a adăugatcă în cazul Romtelecom, ancheta este în curs de finalizare, chiar dacă celedouă entităţi au anunţat, la mijlocul anului 2006, că s-a ajuns la o înţelegereamiabilă.

OrangeRomânia şi Vodafone România sunt primii doi operatori locali de telefoniemobilă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-05-07Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image