2017-01-24 09:10


Papandreou și Samaras s-au înțeles asupra noului premier grec

 |  08:36

După ce s-au angajat să formeze duminică un guvern de coaliţie, primul ministru grec în exerciţiu Giorgos Papandreou şi rivalul său conservator Antonis Samaras au ajuns la un acord luni seară asupra noului şef al executivului.

Aplicarea planului de reducere a datoriei zonei euro, adoptat la sfârşitul lunii octombrie la Bruxelles care se aşteaptă să scoată Grecia din grava criză economică şi politică, va fi asigurat, înaintea alegerilor anticipate până la sfârşitul lunii februarie, de noul prim-ministru al cărui nume va fi anunţat marţi împreună cu componenţa noului cabinet.

În ciuda nerăbdării partenerilor europeni, discuţiile între cele două principale partide elene s-au prelungit. 'Un acord tardiv nu este uşor. D-nii Giorgos Papandreou şi Antonis Samaras se află în contact permanent şi încearcă să găsească soluţiile necesare (…) Dacă este necesar, va dura până mâine', a declarat o sursă din guvern. Nu există informații certe cu privire la numele noului prim-ministru, deși Lucas Papademos, fost vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene (2002-2010) şi fost guvernator al Băncii centrale elene (1994-2002), mâna dreaptă a lui Jean-Claude Trichet şi consilier al lui Papandreou, este menţionat de mai multe zile în Grecia.

Preşedintele Eurogrupului, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, a anunţat, luni seară, că zona euro a cerut ca principalele forţe politice din Grecia, care vor forma guvernul de uniune naţională, să se angajeze în scris că vor respecta promisiunile convenite prin noul plan de ajutor pentru a putea primi noi împrumuturi. 'Vom cere autorităţilor elene să trimită o scrisoare semnată de cele două partide din coaliţie pentru a reafirma' angajamentul Atenei că va continua planul convenit, a afirmat Juncker la sfârşitul reuniunii miniştrilor de finanţe din zona euro.

Liderii europeni au căzut de acord cu circa două săptămâni în urmă în ceea ce priveşte livrarea noii tranşe, dar coordonatele negocierilor s-au schimbat prin renunţarea la anunţul privind organizarea unui referendum şi prin acordul de formare a unui guvern de uniune naţională, din care premierul Giorgos Papandreou nu va mai face parte, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-08-23

TAGURI: Papandreou, Grecia, premierComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image