2018-09-26 04:10


Parlamentul a decis : Victor Ponta va reprezenta România la Consiliul European

 |  17:15
Parlamentul a decis : Victor Ponta va reprezenta România la Consiliul European

Plenul Parlamentului a adoptat marţi, cu 249 de voturi pentru, 30 împotrivă şi o abţinere, o declaraţie prin care recomandă reprezentarea României de către premierul Victor Ponta la reuniunea Consiliului European din 28 iunie.

 

În declaraţia susţinută de premierul Victor Ponta în plenul Parlamentului, Guvernul a cerut o propunere "în trei paşi", cu scopul de a se stabili în forul legislativ un mod constituţional şi funcţional de dialog, conlucrare şi reprezentare a României în domeniul afacerilor europene.

Victor Ponta  a declarat că Parlamentul trebuie să fie informat în prealabil cu privire la agenda Consiliului European, urmând să stabilească un mandat de principiu cu privire la ceea ce va susţine reprezentantul României, şi va fi informat după fiecare Consiliu European cu privire la deciziile adoptate.

 

Declaraţia USL vizează ca "partajarea atribuţiilor în cadrul Puterii Executive", în domeniul afacerilor europene, să fie următoarea: "în materie de politică militară şi de securitate militară, precum şi în politica externă comună a UE, este constituţional şi funcţional ca Preşedintele României să aibă precădere în a reprezenta România. În materie economică, socială, bugetară, referitoare la fondurile europene, aderarea la Schengen, precum şi în alte aspecte executive, este constituţional şi funcţional ca Primul Ministru să aibă precădere în a reprezenta România".

 

În declaraţie se mai spune că având în vedere agenda reuniunii Consiliului European din 28 iunie, "precum situaţia economică din UE, adoptarea unor măsuri economice şi sociale, precum şi continuarea negocierilor privind viitorul Cadru Financiar Multianual 2014-2020", "Parlamentul României consideră că primul ministru trebuie să prezinte poziţia României la lucrările Consiliului European din 28 iunie 2012".

 

România trebuie să trimită la reuniunea Consiliului European din 28 iunie pe cineva care să fie luat în seamă, să aibă parte 'măcar de o mână întinsă' şi care să ducă ţara mai aproape de intrarea în Schengen, de o abordare mai corectă a MCV şi de fondurile europene, a declarat deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvăz.

 

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat la rândul său că premierul ar trebui să reprezinte România la Consiliul European şi că preşedintele Traian Băsescu a reprezentat până acum ţara noastră “în mod abuziv” şi printr-o interpretare “autoritară” a Constituţiei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-11-05

TAGURI: victor ponta, traian basescu, consiliul europei
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


Apa Nova

loading...