2017-01-25 03:22


Parlamentul grec a aprobat noul plan de austeritate pe fondul protestelor

 |  07:16
Parlamentul grec a aprobat noul plan de austeritate pe fondul protestelor

Parlamentul grec a aprobat la începutul zilei de luni noul plan de austeritate pe fondul protestelor din centrul Atenei.  Prin acest vot partenerii europeni ai Greciei şi Fondul Monetar Internaţional pot elibera 130 de miliarde de euro în noi împrumuturi de salvare fără de care ţara ar intra în faliment luna viitoare şi ar părăsi zona euro.

Măsurile dure de austeritate cerute de creditori pentru a salva de la faliment ţara zdrobită de datorii au fost aprobate în contextul în care manifestanţii au dat foc la clădiri, au jefuit magazine şi s-au confruntat cu poliţia în centrul Atenei.Violenţele au izbucnit duminică, cel puţin 10 clădiri fiind incendiate, printre care un cinematograf, o bancă şi o cafenea, iar zeci de magazine jefuite, în condiţiile în care peste 100.000 de protestatari au mărşăluit spre Parlament mobilizaţi împotriva reducerilor drastice, ce vor elimina brusc unul din cinci locuri în sectorul public şi vor tăia din salariul minim mai mult de o cincime. Un număr de 23 de protestatari au fost arestaţi şi alţi 25 deţinuti, iar zeci de poliţişti şi cel puţin 37 de protestatari au fost răniţi.

Premierul Lucas Papademos a cerut calm, subliniind nevoile financiare urgente ale ţării, în timp ce se desfăşura votul la începutul zilei de luni. "Vandalismul şi distrugerile nu îşi au locul într-o democraţie şi nu vor fi tolerate (...) Fac apel la public să dea dovadă de calm. În aceste momente cruciale, nu ne permitem luxul acestui tip de protest. Cred că toată lumea este conştientă cât de gravă este situaţia", a declarat Papademos.

Numărătoarea finală a votului din Parlament nu este încă cunoscută. Guvernul de coaliţie socialist-conservator dispune în principiu de o majoritate confortabilă de 236 de locuri din cele 300 ale Parlamentului grec. Aparţinând partidelor acestei coaliţii guvernamentale, atât de dreapta cât şi de stânga, peste zece deputaţi au votat totuşi împotriva planului de austeritate ce divizează profund clasa politică. Pe de altă parte, în favoarea programului de austeritate s-au pronunţat doi din cei şaisprezece deputaţi ai partidului de extremă-dreaptă Laos, care s-a retras săptămâna trecută din guvern, pentru a protesta contra măsurilor drastice de ajustare a economiei Greciei, scrie Agepres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-03-04

TAGURI: Grecia, plan, austeritate, proteste, votComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image