2017-01-21 10:36

ULTIMA ORA


Parlamentul Greciei adoptă un nou buget de austeritate

 |  07:33
Parlamentul Greciei adoptă un nou buget de austeritate

Anticipând o scădere puternică a deficitului public şi un al cincilea an consecutiv de recesiune, ce marchează determinarea Atenei de a rămâne în euro şi a respecta promisiunile făcute creditorilor săi, parlamentul grec a adoptat, la începutul zilei de miercuri, un nou buget de austeritate pentru anul 2012.

Noul prim-ministru, Lucas Papademos, a declarat, în faţa deputaţilor, că pentru realizarea cu succes a unui excedent primar, cu excepţia serviciului datoriei, 1,1% în 2012, un obiectiv ambiţios în profunda recesiune cu care se confruntă ţara, Grecia trebuie să fie 'determinată' şi 'sistematică' în efortul ei, pentru că 'istoria nu o va ierta'. Coaliția, formată din elemente de dreapta, socialiste și extremă-dreaptă, a obţinut 258 de voturi în favoarea acestui buget, din cei 299 de votanţi, iar 41 de deputaţi au votat împotrivă. Încă de la început coaliția putea conta pe 255 de voturi din cele 300 de locuri ale parlamentului grec.

Criticat în stradă, bugetul pentru 2012 include noi creşteri de impozite, tăieri de salarii ale funcţionarilor publici şi reduceri ale numărului de salariaţi în sectorul public. 'Poziţia noastră în Europa nu este negociabilă (…) Grecia este şi va rămâne o parte a Europei unite şi a (zonei) euro' a declarat Papademos, fost vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene, subliniind că această 'participare' implică 'obligaţii'.   Noul buget de austeritate este în concordanţă cu o renegociere de amploare şi ştergerea unei părţi a datoriei publice, care se ridica la peste 160% din PIB, şi un al doilea vast plan de ajutorare destinat Greciei. Primul ministru grec a adăugat că, în asemenea condiții, 'viitorul ţării nu este decis numai pentru 2012, ci pentru întreg deceniul viitor'. Noul buget prevede un efort enorm în materie de reducere a cheltuielilor şi creşterea veniturilor fiscale, anunțând o reducere a deficitului public la 5,4% din PIB, faţă de 9% din PIB aşteptat în 2011, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-10-12

TAGURI: austeritate, buget, GreciaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image