2017-01-19 18:58

ULTIMA ORA


Partidele belgiene au ajuns la un acord după 535 de zile de criză

 |  07:11
Partidele belgiene au ajuns la un acord după 535 de zile de criză

Cele şase partide belgiene angajate în negocieri au încheiat miercuri seară un acord de principiu care deschide calea formării unui Guvern condus de socialistul Elio Di Rupo, după o perioadă de 535 de zile de criză politică.

'Există un acord global, cu alte cuvinte asupra reformei statului, dosarului socio-economic şi a programului de guvernare', a precizat o sursă apropiată discuțiilor. Cu toate că 'există un acord în toate privinţele, nu va fi comunicat în această seară, deoarece va fi recitit din nou mâine (…) Acordurile vor fi prezentate în congresele partidelor, programate în week-endul care urmează, pentru a fi aprobate oficial' a adăugat sursa.

Se știe că documentul este destul de voluminos, având peste 180 de pagini, iar Elio Di Rupo a părăsit negocierile surâzător, fără a face comentarii.

În contextul în care peste tot în Europa stânga este slăbită, Elio Di Rupo, în vârstă de 60 de ani, ar urma să devină primul şef francofon al Guvernului federal din ultimele trei decenii şi în acelaşi timp primul socialist în această funcţie, cu începere din 1974.

'Spre sfârşitul week-endului vor fi repartizate portofoliile, cu prezentarea guvernului luni sau marţi', a afirmat aceeași sursă. Încă din aprilie 2010 Belgia este fără un Guvern în exerciţiu, iar noul Executiv va trebui să obţină învestitura din partea Camerei Deputaţilor în cursul săptămânii viitoare. Prin încheierea unui acord asupra bugetului federal pentru următorii trei ani, menit să asigure atingerea echilibrului bugetar în 2015, principalul obstacol din calea negocierilor, reprezentat de divergenţele pe teme economice existente între cele şase partide (trei flamande, trei valone), de dreapta, centru şi de stânga, chemate să alcătuiască viitoarea coaliţie, a fost îndepărtat sâmbătă, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-08-03

TAGURI: Belgia, acord, crizăComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image