2018-12-10 10:47


Paştele din perspectiva forţelor de ordine - zeci de mii de lucrători în stradă şi biserici

 |  14:40
Paştele din perspectiva forţelor de ordine - zeci de mii de lucrători în stradă şi biserici

În vreme ce românii îşi fac timp pentruprepararea fripturii de miel, vopsirea ouălor şi plănuiesc festinul (poate maimodest în acest an) de Paşte, structurile Ministerului de Interne -zeci de miide poliţişti, jandarmi şi pompieri - patrulează zilnic şi se pregătesc pentruîmbulzeala de Înviere.

Poliţia Română a anunţat, joi, că suplimentează numărul depoliţişti prezenţi în stradă în perioada 23-25 aprilie, astfel că aproape20.000 de angajaţi vor acţiona zilnic pentru menţinerea ordinii publice. Dintreaceştia, 11.000 sunt de la ordine publică, peste 2.500 de la poliţie rutieră,peste 2.300 de la investigaţii criminale, aproape 1.400 de la transporturi şiaproape 500 de la investigarea fraudelor.

Poliţiştii vor patrula zilnic, în toate judeţele ţării, pentru aasigura ordinea şi liniştea publică şi pentru a preveni furturile, în specialîn locurile de pelerinaj, staţiunile turistice şi zonele de agrement.

Încontextul în care de Paştele Ortodox şi cel Catolic se vor ţine slujbe şi înaer liber, la care sunt aşteptaţi mulţi români, Poliţia Română a adaptatactivităţile lucrătorilor pentru a ţine totul sub control. Astfel, dispozitivele poliţiei vor avea învedere aproape 15.000 de lăcaşuri de cult ortodoxe şi 1.000 de lăcaşuri de cultcatolice.

Zilnic,în oraşe şi municipii, se vor constitui peste 3.300 de patrule de poliţie, iarîn mediul rural în jur de 1.700. Poliţiştii îşi vor desfăşura activitateaîmpreună cu colegii de la alte structuri de menţinere a ordinii publice, însistem integrat.

Peîntreaga perioadă a Sărbătorilor de Paşte, poliţiştii rutieri vor supraveghea 258 detronsoane de drumuri naţionale pentru a prinde şoferiivitezomani, pentru a preveni accidentele şi pentru a evita crearea deambuteiaje. Ei vor monitoriza atât traficul în şi în afara oraşelor, cât şi celspre staţiunile turistice.

Poliţiştii de la transporturi vor patrula zilnic în aproape 370 detrenuri de călători (mai ales cele care circulă pe Valea Prahovei, spre litoralsau spre nordul Moldovei), precum şi în peste 260 de staţii şi triaje de caleferată. Totodată, 77 de trenuri de marfă vor fi însoţite de poliţişti pe duratadeplasării. Aceştia vor fi prezenţi şi în 15 aeroporturi internaţionale şinaţionale, precum şi în 28 de porturi de la Marea Neagră sau Dunăre.

ÎnBucureşti, Poliţia Locală va dubla, de vineri, numărul echipajelor de ordinepublică, iar în noaptea de Înviere se vor constitui 11 patrule călare pentru asupraveghea atât centrul Capitalei, cât şi zonele cu potenţial infracţional.Printre obiectivele Poliţiei Călare pentru noaptea de sâmbătă spre duminică senumără Dealul Mitropoliei sau mănăstirea Caşin.

Maimult, atât patrulele călare, cât şi cele de ordine publică ale Poliţiei Localevor avea în atenţie şi marile parcuri, zonele publice din apropierea marilormagazine, dar şi anumite obiective din sectorul 5 al Capitalei. EfectivelePoliţiei Locale vor mai susţine şi acţiunile organizate, în această perioadă,de către Primăria Capitalei, iar echipajele Serviciului Circulaţie vorintensifica misiunile pentru fluidizarea traficului în Bucureşti.

Pelângă poliţişti, în jur de 9.000 de jandarmi vor acţiona în patrule mixte întoată ţara pentru a preveni fapte precum cerşetoria, vagabondajul,tâlhăriile, prostituţia, consumul de băuturi alcoolice în locuri nepermise,consumul sau traficul de droguri şi alte acte de violenţă.

Înnoaptea de Înviere, aproximativ 2.900 de jandarmi vor fi prezenţi în zona apeste 800 de lăcaşe de cult din 240 de localităţi, atât în timpul slujbelorreligioase, cât şi pe căile de acces spre biserici şi mănăstiri. Anterior,jandarmii vor merge în zonele şi arterele intens circulate, în preajmadiscotecilor, restaurantelor şi a cluburilor de noapte, pentru a descurajafaptele antisociale.

Patrulelede jandarmerie vor fi prezente şi în zone foarte aglomerate precum gări,autogări, pieţe, târguri, la manifestări cultural-artistice, în zoneleconsiderate periculoase, în zonele de agrement, în staţiunile turistice şi pelitoral.

ÎnCapitală, 600 de jandarmi vor acţiona în zona a 19 lăcaşuri de cult de joi pânăluni, dintre care 13 de rit ortodox şi şase de rit catolic. Jandarmii vorsupraveghea şi staţiile RATB, mijloacele de transport în comun ce duc spre marilecentre comerciale, manifestările culturale şi meciurile de fotbal.

Jandarmeriamontană se pregăteşte şi ea de sărbătorile de Paşti, sfătuind turiştii să nu se aventurezepe traseele turistice fără echipament adecvat şi să aibă înpermanenţă un telefon mobil la ei pentru a anunţa la numărul de urgenţă 112dacă se află în situaţii dificile sau sunt martorii unui incident.

Pelângă poliţişti şi jandarmi, aproximativ 6.000 de pompieri şi salvatori aiInspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) vor fi mobilizaţi,zilnic, înaintea şi în timpul sărbătorilor de Paşti, pentru a preveniincendiile şi a asigura o reacţie promptă în cazul unor incidente.

Angajaţiiinspecţiilor de prevenire din judeţe şi din Capitală desfăşoară, de asemenea,zilnic, activităţi de îndrumare şi control în ceea ce priveşte prevenirea şistingerea incendiilor la lăcaşurile de cult, la hoteluri şi pensiuni turistice,în magazine şi în spaţii unde se va afla un număr mare de persoane, se aratăîntr-un comunicat de presă de miercuri al IGSU.

"Scopulacestor acţiuni este acela de a asigura un nivel cât mai ridicat de protecţieşi siguranţă pentru cetăţeni, prin prevenirea şi înlăturarea stărilor depericol, cauzelor potenţiale de incendiu şi neregulilor constatate înrespectarea normelor şi normativelor în vigoare pe linie de securitate laincendiu. Totodată, la nivel naţional se derulează campanii de conştientizare acetăţenilor ce constau în distribuirea de materiale de informare preventivă(broşuri, pliante) referitoare la măsurile de prevenire şi stingere aincendiilor la lăcaşuri de cult, unităţi de cazare turistice şi de agrement,unităţi comerciale şi spaţii cu aflux mare de persoane", a precizat IGSU.

Lanivel naţional sunt mobilizaţi, de asemenea, 3.000 de poliţişti de frontierăcare vor asigura fluidizarea traficului rutier în punctele de trecere agraniţei, în perioada sărbătorilor de Paşti, printre măsurile luate fiind şi creştereanumărului de artere de control, atât pe sensul de intrare în ţară, cât şi pecel de ieşire.

Polţiştiide frontieră estimează că, înapropierea Sărbătorilor Pascale, mulţi dintre românii stabiliţi în străinătatese vor întoarce în ţară pentru a fi cu familia, în vreme ce mulţi cetăţenistrăini vor veni pentru oferta de turism, astfel că traficulrutier va creşte mai ales la frontiera româno-ungară. Anul trecut peste 650.000de persoane au tranzitat frontiera română în perioada 1-7 aprilie, din care aproximativ580.000 de cetăţeni UE. Cele mai aglomerate vămi au fost cele din vestul şisudul ţării.

Pentrua asigura un trafic civilizat şi fără întârzieri în acest an, conducerea PFR adispus suplimentarea angajaţilor care se ocupă de verificarea documentelor,creşterea numărului arterelor de control, atât pe sensul de ieşire, cât şi pecel de intrare în ţară, formarea unei rezerve de personal în cazul în care vafi nevoie de intervenţia acestora, asigurarea unei supravegheri mai vigilente afrontierei de stat pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor, menţinereaîn stare de funcţionare eficientă a tuturor echipamentelor informatice şi decomunicaţii ale PFR şi intensificarea colaborării cu celelalte structuri aleMinisterului Administraţiei şi Internelor, cu autorităţile de frontieră alestatelor vecine, precum şi cu administraţia publică locală.

Pentruevitarea aglomerării la trecerea frontierei româno-ungare, poliţiştii recomandăPunctul de Trecere a Frontierei (PTF) Cenad - Kiszombor (raza judeţului Timiş),PTF Nădlac - Nagylak, PTF Turnu - Batonnya şi PTF Vărşand - Gyula (pe razajudeţului Arad), PTF Salonta - Mehkerek, PTF Borş - Artand, PTF Valea lui Mihai- Nyirabrany şi PTF Săcuieni - Letavertes (pe raza judeţului Bihor) şi PTFUrziceni - Vallaj şi PTF Petea - Csengersima (pe raza judeţului Satu Mare).

Înceea ce priveşte frontiera româno-bulgară, poliţiştii recomandă PTF Giurgiu (peraza judeţului Giurgiu), PTF Vama Veche, PTF Ostrov - Silistra şi PTF NegruVodă-Kardam (pe raza judeţului Constanţa) şi PTF Bechet şi PTF Calafat pe razajudeţului Dolj.

Încazul în care sunt nemulţumiţi de modul în care a fost efectuat controlul latrecerea frontierei, cetăţenii pot suna la numărul de telefon 021.9590, undecele semnalate vor fi preluate de către poliţiştii de frontieră.

Reprezentanţiiforţelor de ordine sfătuiesc cetăţenii care participă la slujbe religioase săaibă răbdare pe timpul acestora, sărespecte indicaţiile forţelor de ordine şi să evite implicarea în oriceconflicte. De asemenea, în cazul în care sunt martorii unorinfracţiuni sau fapte antisociale, oamenilor le este recomandat să cearăajutorul jandarmilor.

Româniimai sunt sfătuiţi să fie atenţi la bunurile şi obiectele personale şi să evitepurtarea la vedere a unor bijuterii sau obiecte de valoare care pot atrageatenţia hoţilor. Totodată, pe traseul de deplasare spre şi dinspre biserici,dar şi în timp ce se află în maşini, cetăţenii sunt rugaţi să manifeste răbdareşi să fie atenţi.

ReprezentanţiiIGSU recomandă oamenilor ca, în timpul sljubelor, să nu ţină lumânările înapropierea hainelor, icoanelor, mobilierului sau coroanelor şi să aibă grijă lamodul în care merg cu lumânările aprinse în maşini. Totodată, aceştia fac apella credincioşii ce participă la slujba de Înviere să nu-şi parcheze maşinile înimediata vecinătate a bisericilor, pentru a nu bloca zonele de acces pentruintervenţia autospecialelor de pompieri, în cazul producerii unui eventualincendiu.

Nuîn ultimul rând, pompierii recomandă ca în timpul slujbelor religioase la careparticipă numeroşi credincioşi să fie scoase din biserici covoarele, mochetele,băncile şi scaunele nefixate în pardoseală, precum şi asigurarea lăcaşurilor decult cu minime dotări pentru stingerea incendiilor, precum rezerve de apă şistingătoare de incendiu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-11-17
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...