2019-02-20 19:40


Perspectivele economiei României pentru următoarele 6 luni, cele mai bune din Europa Centrală şi de Est

 |  17:45
Perspectivele economiei României pentru următoarele 6 luni, cele mai bune din Europa Centrală şi de Est

Percepţiaexperţilor financiari privind evoluţia economiei României în următoarele şaseluni s-a îmbunătăţit în decembrie, România devenind ţaracu cele mai bune perspective din Europa Centrală şi de Est (ECE), potrivit unuisondaj efectuat de institutul ZEW şi grupul austriac Erste.

IndiceleZEW privind aşteptările analiştilor pentru economia României a crescut cu 8,8puncte faţă de noiembrie, la 40,4 puncte.

PentruEuropa Centrală şi de Est, indicele a pierdut 8,7 puncte, până la 22,7 puncte,indicând o evaluare mai precaută a experţilor financiari consultaţi. În funcţiede perspective, România este urmată de Slovacia (33,3 puncte), Croaţia (26,8puncte) şi Polonia (26,2 puncte).

Întimp ce pentru un orizont de timp ce şase luni economia României se sitează celmai bine, starea actuală este evaluată printre cele mai slabe din regiune.Iindicele aferent a consemnat, însă o îmbunătăţire de patru puncte, la -48,7puncte. România a făcut astfel schimb de locuri cu Ungaria, care a preluatultima poziţie, după o înrăutăţire de 12,1 puncte, la -53,1 puncte.

Lanivelul ECE, indicele situaţiei economice curente a urcat cu 5,3 puncte la 22de puncte. Pe lângă Ungaria şi România, doar Croaţia mai este evaluată negativ,la -20 de puncte, după o îmbunătăţire de şapte puncte faţă de luna trecută. Încea mai bună stare se găseşte, la fel ca în noiembrie, economia Turciei, cu60,7 puncte.

Sondajul,la care au participat 85 de experţi financiari, include din Europa Centrală şide Est Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România,Slovacia şi Turcia.

Perspectivelela şase luni ale bursei de la Bucureşti s-au înrăutăţitr uşor, potrivitstudiului, indicatorul privind evoluţia indicelui BET, care include cele mailichide zece acţiuni de pe bursă, pierzând 1,5 puncte, până la 50 de puncte.Indicatorul perspectivelor BET s-a îmbunătăţit substanţial în noiembrie, când acrescut cu 26,5 puncte.

BETare perspecticve mai slabe decât WIG al bursei poloneze (59 puncte), CROBEXCroaţia (54,1) sau ISE-100 Turcia (52,6) şi se află la egalitate cu indiceleceh PX50 (50). În urma BET s-au plasat SAX Slovacia (36,1) şi BUX Ungaria (25).La nivelul regiunii indicatorul perspectivelor indicelui NTX s-au îmbunătăţituşor, cu 0,5 puncte, la 60,5 puncte.

Totodată,indicatorul evoluţiei leului în raport cu euro în următoarele şase luni s-aîmbunătăţit cu 11,2 puncte, la 22,5 puncte. Perspective mai bune au doar zlotulpolonez (61 puncte) şi coroana cehă (54,2), în timp ce aşteptări mai slabeexistă în privinţa lirei turceşti (19,2), kunei croate (14) şi forintului ungar(-2,2).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-03-08
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...