2017-01-23 06:33


Perspectivele economiei României pentru următoarele şase luni s-au îmbunătăţit

 |  16:19
Perspectivele economiei României pentru următoarele şase luni s-au îmbunătăţit
Percepţia analiştilor financiari privind evoluţiaeconomiei României în următoarele şase luni s-a îmbunătăţit în martie, iarRomânia a urcat faţă de februarie o poziţie, pe locul al treilea, între stateleEuropei Centrale şi de Est în această privinţă, potrivit unui sondaj alinstitutului ZEW.

Indicelecare măsoară aşteptările experţilor financiari pentru România pe o perioadă deşase luni a urcat cu 11,1 puncte, la 44,5 puncte. O creştere mai mare aînregistrat în martie doar Ungaria, respectiv de 20,1 puncte, la 52,6 puncte. Înaintea României s-au situat Ungaria şi Croaţia (51,3puncte), iar Cehia, Polonia şi Turcia au obţinut evaluări mai slabe. Înfebruarie primele trei poziţii au fost ocupate de Croaţia, Cehia şi Polonia.

Pentru Europa Centrală şi de Est,perspectivele economice s-au înrăutăţit, indicele pentru regiune înregistrândun declin de 10,6 puncte, la 13,9 puncte, în principal din cauza evaluărilormai slabe privind Polonia şi Slovacia, potrivit sondajului realizat de ZEW încolaborare cu grupul austriac Erste.

Dezastrul din Japonia nu a avutinfluenţă asupra percepţiei analiştilor privind situaţia economică din EuropaCentrală şi de Est, notează ZEW.

Dupăpercepţia situaţiei economice actuale, România se situează pe penultimul loc înregiune, la fel aca în februarie, cu un indice de -29,6 puncte, în pofida uneiîmbunătăţiri de 8,2 puncte. Ungaria (-32,5 puncte) este singura economieevaluată mai slab. Croaţia este al treilea stat pentru care indicele percepţieiexperţilor financiari este negativ (-14,4 puncte), în timp ce restul beneficiazăde aprecieri pozitive.

EuropaCentrală şi de Est a consemnat o înrăutăţire a indiceluisituaţiei economice curente de 16,1 puncte, la 2,3 puncte.

Aşteptărileprivind evoluţia bursei de la Bucureşti în următoarele şase luni s-auîmbunătăţit, indicatorul referitor la evoluţia indicelui BET, care include celemai lichide zece acţiuni de pe bursă, avansând de peste două ori, de la 21,9puncte la 44,8 puncte.

Indicatorulprivind evoluţia indicelui NTX pentru regiunea Europei Centrale şi de Est acrescut cu nouă puncte, la 48,4 puncte. Perspectivele tuturor celor şapte bursedin regiune analizate în martie au consemnat evoluţii pozitive, cele mai buneaşteptări existând pentru Croaţia (58 puncte), iar cele mai slabe pentruSlovacia (25,7 puncte).

Perspectivelela şase luni ale leului în raport cu euro s-au îmbunătăţit, indicele calculatîn funcţie de estimările analiştilor financiari incluşi în sondaj avansând cu16 puncte, la 31,2 puncte. Aşteptări mai bune există pentru kuna croată şizlotul polonez, iar mai slabe pentru coroana cehă, forintul ungar şi liraturcească.

La sondaj auparticipat 80 de experţi financiari în perioada 28 februarie-14 martie.Raportul ZEW/Erste include din Europa Centrală şi de Est Cehia, Croaţia,Ungaria, Polonia, România, Slovacia şi Turcia.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-07-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image