2017-01-19 08:52

ULTIMA ORA


Peste 200 de răniţi la Cairo, în urma unor confruntări între susţinători ai armatei şi protestatari

 |  14:49
Peste 200 de răniţi la Cairo, în urma unor confruntări între susţinători ai armatei şi protestatari

Confruntări violente între manifestanţi care cereaureforme şi partizani ai militarilor care conduc ţara au izbucnit sâmbătă laCairo, provocând rănirea a peste 200 de persoane, la scurt timp după ce armataa încercat să calmeze criticile reînnoindu-şi promisiunea de democraţie.

O mie de manifestanţi au încercat să meargăîn faţa Ministerului Apărării şi sediului Consiliului Suprem al Forţelor Armate(CSFA), scandând "jos puterea militară", înainte de a fi blocaţi depoliţia militară, care a tras focuri de armă în aer pentru a încerca să-idisperseze, informează Mediafax.

Confruntări violente, cu lansări de pietre şicoctailuri Molotov, au urmat în cursul serii între manifestanţi şi civilifavorabili armatei, fără ca militarii să intervină.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, 231 depersoane au fost rănite, dintre care 39 au fost transportate la spital, iaraltele au primit îngrijiri la locul incidentelor.

Manifestanţii pentru reforme s-au regăsitblocaţi între soldaţi şi poliţie, pe de o parte, şi partizani în civil aiarmatei, de cealaltă parte.

O persoană a luat microfonul unei moschei dinapropiere pentru a face presiuni asupra armatei să "protejeze manifestanţii".

Un oficial militar a dat asigurări lateleviziunea de stat că "forţele armate au reacţionat cu reţinere" înfaţa manifestanţilor, care le-au "atacat aruncând cu pietre şisticle".

Manifestanţii au părăsit în final locul pentrua se întoarce în piaţa Tahrir, din centrul oraşului, pe care o ocupă de 15zile.

Cu câteva ore mai devreme, mareşalul HusseinTantawi, care conduce CSFA, a promis din nou că va crea "stâlpii unui statdemocratic ce apără libertatea şi drepturile cetăţenilor săi".

El a promis, într-o alocuţiune televizată,"alegeri parlamentare libere şi corecte, o nouă Constituţie şi unpreşedinte ales de popor".

În pofida declaraţiilor sale repetate înfavoarea democraţiei şi a sprijinului popular de care a beneficiat în timpulrevoltei din ianuarie şi februarie, armata este din ce în ce mai criticată.

Manifestanţii reproşează armatei ritmul lental reformelor anunţate, menţinerea practicilor represive moştenite de la fostulregim şi prezenţa partizanilor lui Hosni Mubarak în Guvern şi administraţie.

CSFA a emis sâmbătă un comunicat în careacuza "mişcarea 6 aprilie", o organizaţie de tineret, că"divizează poporul şi armata".

"Mişcarea 6 aprilie", foarte activăpe reţelele de socializare de pe Internet, a jucat un rol important îndeclanşarea revoltei împotriva lui Mubarak la 25 ianuarie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-06-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image