2019-02-21 01:54


Peste 40 de persoane acuzate de fraude informatice, audiate la DIICOT

 |  11:49
Peste 40 de persoane acuzate de fraude informatice, audiate la DIICOT

Peste 40 de persoane sunt audiate,marţi dimineaţă, de procurorii DIICOT într-un dosar în care se fac cercetări cuprivire la fraude pe internet, prejudicul fiind de 11 milioane de euro, dincare peste un milion de euro reprezintă beneficiul suspecţilor.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor deCriminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Bucureşti au făcut,marţi dimineaţă, 42 de percheziţiidomiciliare, din care 31 în judeţul Constanţa, patru în judeţul Neamţ, trei înjudeţul Braşov şi câte una în judeţele Olt, Maramureş, Cluj şi Dolj,informează DIICOT.

În timpul acţiunii au fost ridicate calculatoare şidispozitive de stocare a datelor informatice.

Procurorii au stabilit că, în perioada octombrie 2009 -februarie 2010, Cătălin Zlate şi Cristian Ciuvaţ au constituit un grupinfracţional organizat, la care au aderat şi pe care l-au sprijinit peste 50 depersoane, specializat în săvârşireade infracţiuni informatice prin atacuri asupra sistemelor informatice şifolosirea frauduloasa a datelor informatice in scopul obţinerii de sumesubstanţiale.

Cătălin Zlate a obţinut, prin intermediul unor aplicaţii informatice,datele unor conturi VoIP, pe care le-a folosit în interes personal pentruefectuarea de apeluri. Astfel, a putut apela numere cu suprataxă dinstrăinătate, obţinând bonusuri, în funcţie de numărul de minute şi valoareaapelului pe minut (la un tarif pe minut de 1 euro, obţinea 0,10 euro).Ulterior, pentru a obţine sume de bani mai mari, prin eliminareaintermediarilor, acuzatul a constituit o societate care a încheiat contracte cudeţinători de numere cu suprataxă, obţinând astfel un procent mult mai mare dinvaloarea apelului.

Pentru obţinerea datelor conturilor VoIP, Cătălin Zlate a folosit oaplicaţie care caută pe internet servere care au alocate numere VoIP, iar dupăidentificarea acestora, prin atacuri informatice, identifică numele deutilizator si parola de conectare la server.

Cu datele conturilor VoIP, folosind o aplicaţie destinată efectuării deapeluri telefonice de pe un calculator, denumita "Zoiper", acuzatulefectua apeluri către numerele cu suprataxă. Folosind datele obţinute în modfraudulos (adresa IP a serverului VoIP, numele de utilizator şi parolaaferentă) acesta iniţia apelul, care trecea prin serverul VoIP, iar prininternet, ajungea la numărul de destinaţie.

În acest mod, în perioada octombrie 2009 - februarie 2010, învinuiţii auefectuat aproximativ 23.500 de apeluri, cu o durată totală de peste 315.000minute, prejudiciind astfel societăţi din România, Africa de Sud, MareaBritanie, Italia, SUA.

Ulterior, membrii grupării au efectuat, în perioada februarie - 6.12.2010,prin intermediul companiei Shadow Communication Ltd., un număr total de1.541.187 de apeluri frauduloase, respectiv 11.094.167 minute de convorbiri.

Valoarea totală a prejudiciului creat depăşeşte suma de11.000.000 de euro. Din aceasta sumă, peste 1 milion deeuro reprezintă beneficiul suspecţilor, potrivit probelor la dosar.

Procurorii fac cercetări în acest dosar pentru iniţiere, constituire,aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, spălare de bani,acces fără drept la un sistem informatic în scopul obţinerii de dateinformatice prin încălcarea măsurilor de securitate, deţinerea fără drept aunui program informatic şi cauzarea unui prejudiciu patrimonial prinintroducerea de date informatice in scopul de a obţine un beneficiu materialpentru sine sau pentru altul.

Astfel, 42 de persoane au fost dusepentru audieri la sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Bucureşti.

Cercetările au fost efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrulIGPR - DCCO, BCCO Bucureşti şi lucrători din cadrul Jandarmeriei Române.Suportul informativ şi tehnic al acţiunii a fost asigurat de către ServiciulRomân de Informaţii, potrivit DIICOT.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-02-13
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...