2017-01-22 22:29


Peste 430 de persoane ucise de o furtună în Filipine

 |  18:08
Peste 430 de persoane ucise de o furtună în Filipine

Cel puţin 430 de persoane şi-au pierdut viaţa şi multe altele erau date dispărute sâmbătă, în inundaţii şi alunecări de teren, provocate de o furtună tropicală ce a afectat sudul Filipinelor, au anunţat autorităţile.

Şeful agenţiei de intervenţie în caz de dezastre naturale a declarat că numărul victimelor ar putea creşte în continuare.

Secretarul general al Crucii Roşii din Filipinem Gwen Pang, a declarat că cel puţin 430 de persoane au fost ucise. Circa 215 persoane şi-au pierdut viaţa la Cagayan de Oro şi 144 în Iligan.

O alunecare de teren a provocat moartea a cinci persoane în estul insulei. Furtuna tropicală Washi a afectat vineri regiunea Mindanao, provocând precipitaţii abundente ce au făcut ca multe râuri să iasă din matcă. Inundaţiile au fost intensificate de flux, potrivit oficialilor locali.  Primarul din Iligan, Lawrence Cruz, a spus că inundaţiile sunt cele mai grave care au afectat localitatea în ultimii ani. "Am fost cu toţii luaţi prin surprindere. Oamenii dormeau deja când a venit viitura", a declarat el pentru un post de televiziune local.

Cruz a precizat că administraţia locală a anunţat petrecerea de Crăciun programată pentru marţi, iar fondurile alocate evenimentului vor fi folosite pentru operaţiunile de intervenţie. Secretarul pentru societate socială Dinky Soliman a declarat că mulţi dintre cei care şi-au pierdut viaţa la Cagayan de Oro şi Iligan au fost luaţi de apă cu case cu tot.

Mai mulţi copaci şi stâlpi de curent au fost dărâmaţi, iar locuitorii s-au urcat pe acoperişuri pentru siguranţă.

Preşedintele Benigno Aquino al III-lea, care şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu bilanţul deceselor, a ordonat împărţirea de "pachete de Crăciun" pentru miile de persoane rămase fără adăpost.

Potrivit autorităţilor meteorologice, furtuna Washi a crescut în intensitate pe măsură ce a traversat Mindanao şi este însoţită de rafale de vânt de până la 90 de kilometri pe oră.

Furtuna urmează să iasă din Filipine duminică după-amiază, după ce va trece prin privincia vestică Palawan.

Filipine sunt lovite de circa 20 de furtuni majore pe an, dar majoritatea afectează nordul arhipelagului. (Realitatea.net)


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-02-06

TAGURI: furtuna, filipineComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image