2018-12-15 10:08


Petrolul libian atrage companiile europene

 |  10:38
Petrolul libian atrage companiile europene

Mai mulţi lideri ai companiilor germane speră să profite de pe urma reconstrucţiei Libiei. Aceștia deja au vizitat ţara devastată de război pentru a analiza posibilitatea unor investiții cu profit.

O delegaţie condusă de Hans-Joachim Otto, secretar de stat în Ministerul Economiei, împreună cu Hans Meier-Ewert, preşedinte al Asociaţiei de Afaceri Germano-Africane, și cu reprezentanţii a 20 de companii germane deja au vizitat Libia. „De îndată ce va reîncepe producţia de petrol şi gaze naturale, Libia va fi o ţară bogată”, spune Meier-Ewert. Reconstrucția țării se poate realiza pe baza banilor obținuți numai din vânzarea unor resurse naturale. Libia este una dintre cele mai mari producătoare de petrol brut din lume şi are cele mai mari zăcăminte din întreaga Africă.

Cu toate că ţara este relativ bogată în comparaţie cu vecinii săi africani, infrastructura este extrem de neadecvată. Felix Neugar, expert al Camerei germane de Industrie şi Comerţ în probleme africane, este de părere că Libia este mult în spatele marilor producători de petrol din Golf.

Conform unor asociaţii economice, între 30 şi 50 companii germane activau în Libia înainte de război. Companiile de stat dominau majoritatea pieţelor, iar standardele legale nu erau fixe. Unele companii încă nu au fost plătite pentru serviciile furnizate, potrivit Agerpres. Oamenii de afaceri speră că noul guvern va oferi condiţii prielnice pentru posibile investiții. Pe parcursul reuniunii cu liderii Consiliului Naţional de Tranziţie(CNT), desfăşurată la Benghazi, liderii economici germani au primit asigurări că sectorul privat va fi consolidat, că se vor onora contractele semnate cu regimul Gaddafi şi că mulţi libieni cu experienţă în afaceri intenţionează să se întoarcă din exil, spune Meier-Ewert.  Pe lângă germani, concernul italian ENI luptă pentru a-şi apăra statutul de cel mai mare producător extern de petrol din Libia. De asemenea, Franţa își dorește păstrarea unei poziţii dominante în afacerile cu Libia. Deși China intenționează să ia parte la reconstrucţia a Libiei, CNT-ul refuză să colaboreze cu Beijingul. Berlinul a promis deja CNT-ului un credit în valoare de 100 de milioane de euro, iar bunurile îngheţate ale lui Muammar Gaddafi din Germania, care valorează 7, 3 miliarde de euro, vor fi deblochate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-09-16
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...