2018-12-16 22:30


Petrom a scumpit carburanţii. Preţul benzinei depăşeşte 6 lei

 |  12:47
Petrom a scumpit carburanţii. Preţul benzinei depăşeşte 6 lei

OMV Petrom (SNP), companie controlată degrupul austriac OMV, a majorat vineri preţurile carburanţilor cu nouă bani pelitru, iar cel mai scump sortiment de benzină a depăşit pentru prima dată pragulde şase lei pe litru.

Astfel,benzina Premium fără plumb 95 costă 5,21 lei/ litru, iar Top Premium fără plumb99+ are un preţ de 5,59 lei/ litru.

SortimenteleOMV Carrera 95 şi OMV Carrera 100 pot fi cumpărate cu 5,35 lei/litru, respectiv6,01 lei/ litru.

MotorineleTop Euro Diesel 5 şi OMV Sprint Diesel au un preţ de 5,38 lei/ litru, respectiv5,4 lei/ litru, iar Euro Diesel 5 şi OMV Alpin Diesel costă 5,24 lei/ litru,respectiv 5,72 lei/ litru.

Preţuriledin benzinăriile OMV Petrom pot varia cu maximum +/-5% faţă de cele dereferinţă.

Principalelecompanii care distribuie carburanţi sunt OMV Petrom, Rompetrol (din grupulkazah KazMunaiGaz), Lukoil România (subsidiată a grupului rus Lukoil) şi MOL(Ungaria).

De laînceputul anului, companiile petroliere au scumpit carburanţii de mai multeori. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, combustibilii s-au scumpit anul trecutcu peste 15%, după ce în 2009 preţurile au fost majorate cu13%.

Piaţadistribuţiei de carburanţi din România este analizată de Consiliul Concurenţeiîncă din 2005, dar deocamdată autoritatea nu a prezentat concluziile anchetei.

La 23februarie, Guvernul a primit o informare a Consiliului Concurenţei privindcreşterile de preţ la carburanţi, dar premierul Emil Boc a consideratdocumentul ca fiind prea general şi a cerut refacerea materialului.

Boc adeclarat marţi că Guvernul nu are pârghii de intervenţie pe piaţa carburanţilorşi poate adresa companiilor doar rugăminţi de reducere a preţului, dar curiscul de a fi refuzat, astfel că nu trebuie create false aşteptări căautorităţile pot anunţa în perioada imediată că preţul la pompă va scădea. Înurmă cu o lună însă, premierul declara că statul a utilizat şi va continua săutilizeze toate pârghiile pe care le are la dispoziţie, în cadrul european,pentru a opri "creşterea aberantă" a preţurilor la carburanţi, careeste însă determinată şi de evoluţia preţului pe piaţa internaţională.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-06-19
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...