2017-01-20 11:46

ULTIMA ORA


Pieţele rezidenţiale din Sofia şi Bucureşti nu-şi revin total în 2011. Preţurile continuă să scadă

 |  13:28
Pieţele rezidenţiale din Sofia şi Bucureşti nu-şi revin total în 2011. Preţurile continuă să scadă
Varşovia şi Praga vor fi printre cele mai atractive pieţe rezidenţialedin Europa Centrală şi de Est în acest an, în timp ce sectorul de locuinţe dinSofia şi Bucureşti nu va reuşi să-şi revină în totalitate, iar preţurile şi-arputea continua scăderea, potrivit companiei imobiliare poloneze REAS.

"EuropaCentrală şi de Est nu mai este văzută ca o regiune uniformă. Investitorii şidezvoltatorii internaţionali se focusează pe economiile cele mai performante şipe pieţele rezidenţiale cu o cerere locală robustă. Diferenţele dintre pieţelemai mult atractive şi cele mai puţin atractive ar putea chiar să seaccentueze", se arată într-un studiu al REAS realizat în colaborare cuJones Lang LaSalle.

În acestcontext, Varşovia şi Praga vor fi cu siguranţă printrecele mai atractive pieţe. Mai mult, Varşovia, care a fost ceamai mare piaţă din regiune până acum, continuă să aibă performanţe bune pesectorul rezindeţial, astfel că se aşteaptă să rămână cea mai"interesantă" în următorii ani. De asemenea, şi alte oraşe mari dinPolonia, precum Cracovia, Wroclaw, Gdansk şi Poznan, au potenţial de dezvoltareîn acest an, potrivit REAS.

Şi Praga vacontinua să atragă atât capital autohton, cât şi străin pe sectorulrezidenţial, în timp ce oportunităţi bune de investiţii pot fi găsite şi înBratislava.

"Bucureştiul şi Sofia potoferi tranzacţii interesante, dar nu este de aşteptat ca pieţele să-şi revinăîn totalitatea pe parcursul anului 2011(...) În Bucureşti, investiţiileanterioare ţin dezvoltatorii ocupaţi, existând un interes redus din partea unorjucători noi de a intra pe piaţă", se menţionează în studiu.

Pentru aaccentua diferenţele dintre pieţele din Europa Centrală şi de Est, autoriistudiului compară Varşovia - unde în 2010 au fost vândute 10.600 deapartamente, oferta nouă fiind şi mai mare - cu Bucureştiul, unde numărultranzacţiilor a continuat să scadă, iar nivelul livrărilor a fost foartelimitat.

Autoriistudiului apreciază că extinderea programului Prima Casă în acest an reprezintăo oportunitate pentru a regândi oferta nouă de pe piaţă, care are nevoie deajustări atât a preţurilor, cât şi a suprafeţelor locuinţelor.

Dinperspectiva dezvoltatorilor şi investitorilor de pe piaţa rezidenţială dinEuropa Centrală, cele mai mari provocări din regiune în viitorul apropiat suntlegate, printre altele, de creşterea puterii de cumpărare şi a încrederii apotenţialilor cumpărători şi de impactul măsurilor de austeritate asupracererii de locuinţe.

Totodată,relaţia dezvoltatorilor cu băncile şi creşterea ponderii creditelorneperformante şi a dobânzilor sunt alte provocări indentificate de investitori.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-09-15Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image