2017-01-20 20:00

ULTIMA ORA


Ponta: România nu a ieşit din criză, anunţurile lui Boc sunt legate de lupta din PDL. Guvernul va continua în 2011 concedierile

 |  14:18
Ponta: România nu a ieşit din criză, anunţurile lui Boc sunt legate de lupta din PDL. Guvernul va continua în 2011 concedierile

PreşedintelePSD, Victor Ponta, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că Românianu a ieşit din criză, iar cifrele statistice arată că nici în 2011 nu se vaînregistra creştere economică.

Pontaa afirmat că "declaraţiile superoptimiste şi superrealiste" ale luiEmil Boc, Traian Băsescu şi Elena Udrea despre ieşirea din criză nu se confirmăîn realitate.

"Românianu a ieşit din criză, poate că doamna Udrea a ieşit din criză, sau domnulBăsescu. Genul acesta de declaraţii au importanţă doar în bătălia internă dinPDL, însă riscă să inducă şi să creeze o nouă mare dezamăgire", a spus el.

Pontaa afirmat că ţinta de deficit de 6,5% din PIB în 2010 a fost atinsă în modnereal, întrucât nu au fost luate în calcul arieratele Guvernului, în sumă depeste 1,6 miliarde euro.

PreşedintelePSD a spus că primul lucru pe care Guvernul ar trebui să îl facă, pentrurelansare economică, ar fi plata datoriilor către firmele private.

Pontaa spus că ţinta de 4.4% din PIB ca deficit pentru 2011 este nerealistă,atingerea acestui prag putând fi făcut doar fără creştere economică.

Ela afirmat că Guvernul va continua şi în 2011 reducerea cheltuieilor depersonal, însă tăierile principale vor fi operate pe zona socială, ceea ce vaadânci efectele sociale. Ponta a spus că, prin noul acord cu Fondul MonetarInternaţional, Guvernul va elimina subvenţia la gigacalorie, ceea ce va duce lao majorare a facturii la întreţinere cu 70-100% în toamna lui 2011 faţă detoamna lui 2010.

Potrivitlui Ponta, Guvernul va continua în 2011 concedierile de personal, el vorbinddespre 20.000 de bugetari care vor fi afectaţi, fără ca Executivul să propunămăsuri alternative de reintegrare a acestora în câmpul muncii.

PreşedintelePSD a declarat că proiecţia bugetară pe 2010 arată o contracţie atât acheltuielilor (-10% la cheltuielile de capital, -6,7% la subvenţii şi -8% lacheltuielile de personal), cât şi la venituri, cu excepţia celor din TVA (-5%venituri din profit, -3,2% venituri din salarii şi -4,5% venituri din CAS).

Deasemenea, investiţiile străine directe au scăzut în 2010 cu 30% faţă de 2009,iar sumele trimise în ţară de românii care muncesc în străinătate au scăzut cu25%.

"Acesteevoluţii ridică semne de întrebare asupra viabilităţii unei prognoze decreştere economică", a menţionat Ponta.

Potrivitpreşedintelui PSD, cifrele optimiste avansate de oficialii guvernului cuprivire la evoluţia din 2011 vor corectate în primăvară, aşa cum s-a întâmplatşi în 2010, când s-a estimat o creştere de 1.3%, pentru a se ajunge, la finalulanului, la scădere economică de aproximativ 2%.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-07-04Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image