2016-12-06 22:11

ULTIMA ORA


Premierul britanic va discuta despre independenţa Scoţiei

 |  08:41
Premierul britanic va discuta despre independenţa Scoţiei

Premierul britanic, David Cameron, îl va întâlni pe primul ministru scoţian, Alex Salmond, pentru a dezbate problema independenţei Scoţiei, într-o perioadă în care iniţiativa organizării unui referendum privind soarta acestei regiuni britanice semi-autonome, tensionează relaţiile dintre Londra şi Edimbourg.

Cu o săptămână în urmă, când premierul Cameron s-a declarat favorabil unui referendum asupra independenţei Scoţiei, problema unui astfel de scrutin a revenit în actualitate. Totuși, Cameron și-a reafirmat opoziţia fermă faţă de secesiunea acestei regiuni, unde partidul lui Alex Salmond, care susţine ideea independenţei, dispune de majoritatea absolută în Parlamentul regional.

Opiniile Londrei şi Edimbourgului diferă atunci când se abordează detaliile organizării referendumului, cu toate că au aceeaşi poziţie faţă de acest tip de consultare. Edimbourgul doreşte să aştepte până în 2014, deși Londra doreşte o organizare rapidă a scrutinului. Apoi, în timp ce scoţienii au în vedere introducerea unei întrebări suplimentare pe buletinele de vot referitoare la o autonomie sporită, în special în domeniul fiscal, pentru a evita ca un vot negativ să anuleze definitiv orice şansă de independenţă, guvernul britanic doreşte să existe  doar o singură întrebare la care să se răspundă cu 'da' sau 'nu'.

Independenţa Scoţiei este susţinută numai de o minoritate de scoţieni, conform sondajelor publicate duminică în presa britanică. Doar 26% dintre scoţieni doresc independenţa regiunii, potrivit ziarului Daily Mail, în timp în sondajul publicat de Sunday Telegraph procentul se ridică la 40%. Deși nu s-a stabilit data la care va avea loc, a fost convenită şi o întâlnire între Alex Salmond şi ministrul britanic pentru Scoţia, Michael Moore, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-02-06

TAGURI: David_Cameron, referendum, Scoția, independențăComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image

Citeste si...

Turcia vrea referendum pentru un sistem prezidențial Turcia ar putea organiza, în vara anului 2017, un referendum pe tema amendamentelor... 01 Dec 2016 | (0)
Nicușor Dan vrea referendum pentru demiterea Gabrielei Firea USR ia în calcul convocarea unui referendum pentru demiterea primarului general, Gabriela Firea,... 27 Noi 2016 | (13)