2019-01-16 20:37


Preşedintele Cehiei: Moneda europeană este un dezastru

 |  11:01
Preşedintele Cehiei: Moneda europeană este un dezastru

Preşedintele Cehiei, Vaclav Klaus, consideră de 'neacceptat' adoptarea monedei euro susţinând că introducerea acesteia a fost o mare greşeală. Cunoscut pentru atitudinea sa ultraliberală şi eurosceptică, liderul de la Praga susţine că moneda europeană este un dezastru.

'Un astfel de lucru este pur şi simplu de neacceptat. Ideea de a transfera responsabilitatea pentru bugetul unei ţări unor oficiali de la Bruxelles, de a nu adopta bugetul în ţară, de a lăsa toate acestea în seama unor tehnocraţi şi birocraţi (străini) este inacceptabilă pentru noi', a subliniat Vaclav Klaus.

După propunerea avansată de politicienii europeni la summitul lor din decembrie 2011, douăzeci şi cinci din cele 27 de state membre ale UE s-au alăturat la Consiliul European de primăvară de la Bruxelles Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare.

Cehia şi Marea Britanie au anunţat, încă la sfârşitul anului trecut, că vor refuza să adere la noul pact bugetar al UE. 'Moneda europeană este un dezastru. Sper că poporul francez ştie că euro este o catastrofă. A fost un proiect greşit', a declarat preşedintele ceh. Acesta a precizat că Cehia a aderat la UE pentru a se asigura că, după căderea comunismului, va deveni o 'ţară europeană normală', nu în scopul de a primi subvenţii din diferite fonduri europene.

Cunoscut expert economic, euroscepticul Vaclav Klaus, după 'revoluţia de catifea' în Cehoslovacia în 1989, a fost ministru de finanţe federal în Cehoslovacia, iar apoi vicepremier.

Alături de alţi câţiva oameni politici de notorietate cehi, liderul de la Praga este considerat 'părintele' reformelor economice de succes în Cehoslovacia şi, apoi, în Republica Cehă în perioada de tranziţie, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639560-04-15

TAGURI: Vaclav_Klaus, UE, euro, moneda
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...