2017-01-23 23:01


Preşedintele Colegiului Medicilor, în stare de incompatibilitate

 |  09:58
Preşedintele Colegiului Medicilor, în stare de incompatibilitate

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) îl declară în stare de incompatibilitate pe Vasile Astărăstoae fiindcă exercită simultan mai multe funcţii: rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" din Iaşi, preşedinte al Colegiului Medicilor din România, preşedinte al Colegiului Medicilor din Iaşi, director al Institutului de Medicină Legală Iaşi, preşedinte al Comisiei Centrale de Arbitraj din cadrul CNSAS şi membru în Comisia Superioară de Medicină.

Conform ANI , Vasile Astărăstoae nu a respectat dispoziţiile art. 215, alin. 3 din Legea nr. 1/2011 - Legea Educaţiei Naţionale - şi prevederile art. 441, alin. 1 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.  Potrivit art. 441, alin 1 din legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, "nu pot primi sau exercita mandatul de membru al organelor de conducere ale colegiului medicilor din România, atât la nivel naţional cât şi teritorial, medicii care deţin funcţii de conducere în cadrul Ministerului Sănătăţii Publice, (...), al structurilor deconcentrate ale acestora, ori în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. De asemenea, medicii pentru care în timpul mandatului de membru al organelor de conducere a intervenit situaţia de incompatibilitate sunt suspendaţi din funcţie". Totodată, "persoanele care ocupă o funcţie de conducere sau de demnitate publică nu pot exercita funcţia de rector pe perioada îndeplinirii mandatului", potrivit dispoziţiilor art. 215, alin. 3, din Legea nr. 1/2011 - Legea Educaţiei Naţionale,

Astărăstoae a fost numit pe 27 martie 2008, pentru perioada 2008 - 2012, în funcţia de Rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" din Iaşi. 

Totodată, începând cu 2001 şi până în prezent, Vasile Astărăstoae exercită şi funcţie de conducere, fiind Director al Institutului de Medicină Legală Iaşi.  La data de 21 decembrie 2007, Astărăstoae a fost numit în funcţia de preşedinte al Colegiului Medicilor din România, pentru perioada 2007-2011. 

De asemenea, odată cu 16 decembrie 2003, Vasile Astărăstoae deţine funcţia de preşedinte al Colegiului Medicilor din Iaşi, iar din 4 mai 2006, acesta devine și preşedinte al Comisiei Centrale de Arbitraj din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. 

Funcţia de membru în Comisia Superioară de Medicină Legală din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici" a fost obținută de Astărăstoae la 26 aprilie 2007.

Pe lângă aceste funcții, între ianuarie 2007 și decembrie 2010, Astărăstoae a desfăşurat activităţi didactice la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iaşi.  Totodată, după şi-a atribuit lui şi fiicei sale contracte de peste 200.000 lei, Astărăstoae a fost acuzat de ANI, care pe 14 decembrie a sesizat Parchetul, pentru conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice, dar și de procurorii DNA pentru că acesta împreună cu alţi doi directori de la UMF Iaşi au trucat o licitaţie cu fonduri europene în valoare de 1,5 milioane euro, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-02-28

TAGURI: incompatibilitate, ANI, Vasile_AstărăstoaeComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image