2017-01-24 09:09


Preşedintele Consiliului Naţional al Vlahilor: 'Vlahii nu sunt români'

 |  08:58

Preşedintele Consiliului Naţional al Vlahilor din Serbia, Radiša Dragojevic, a declarat că  'vlahii nu sunt români' şi 'nimeni nu are dreptul să le ceară vlahilor să se declare români'.  'Un grup de nemulţumiţi din cadrul comunităţii vlahe consideră că limba lor este româna' şi ei au fost cei care 'au creat problema apelând la autorităţile din România', consideră Dragojevic.

De când România a acţionat pentru a bloca aderarea Serbiei pentru a deveni candidat la UE, statutul uneia dintre minorităţile etnice din Serbia, ce populează raioanele de est de-a lungul frontierei cu România, s-a aflat recent în centrul atenţiei. România 'nu poate da ultimatumuri Serbiei' pe această problemă din două motive: pentru că vlahii nu sunt lipsiţi de drepturi cetăţeneşti în Serbia şi pentru că ţara recunoaşte atât vlahii, cât şi românii minorităţi etnice, a precizat marţi Dragojevic.

Românii trăiesc mai ales în Banat, nord-estul Serbiei, în timp ce vlahii locuiesc în comunele din est, iar potrivit recensământului din 2002 existau în jur de 31.000 de etnici români în Serbia şi aproximativ 40.000 de vlahi.  'Indiferent de orice asemănare, acestea sunt două minorităţi naţionale autohtone. Românii consideră România patria lor. Vlahii consideră Serbia patria lor. Noi nu avem obiecţii, nicio bază să apelăm la România, nici România nu are nicio bază să facă vreo cerere în numele nostru', a subliniat preşedintele Consiliului Naţional al Vlahilor din Serbia. Deşi ţara vecină a cerut ca vlahii să fie şterşi ca o opţiune înainte de ultimul recensământ al populaţiei, pentru a-i lega pe toţi membrii comunităţii vlahe să se declare fie români, fie 'vlahi-români', 'vlahii nu au fost gata să accepte aşa ceva', a declarat Dragojevic. Facţiunea pro-românească, 'încercând să facă română comunitatea vlahă', a fost mică, formată din patru din 23 de membri ai Consiliului Naţional al Vlahilor, susţine liderul vlahilor din Serbia.

Numărul de cetăţeni sârbi care s-au declarat vlahi a crescut semnificativ la recensământul de anul trecut comparativ cu 2002, iar acum este de în jur de 64.000 de locuitori, a adăugat preşedintele Consiliului Naţional al Vlahilor, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-09-05

TAGURI: Serbia, minorităţi, vlahi, Radiša_DragojevicComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image