2017-01-19 19:41

ULTIMA ORA


Preşedintele Insulelor Maldive a demisionat în urma protestelor

 |  11:02
Preşedintele Insulelor Maldive a demisionat în urma protestelor

Preşedintele Insulelor Maldive, Mohamed Nasheed, şi-a anunţat marţi demisia ca urmare a unor ample mişcări de protest. Manifestaţiile au fost declanşate de un controversat decret prezidenţial privind arestarea unui reputat judecător.

Un membru al cancelariei prezidenţiale a insistat că Mohamed Nasheed 'nu are nicio intenţie să demisioneze', deşi o sursă militară a indicat iniţial că preşedintele demisionează. 'Va fi mai bine pentru ţară dacă în actuala situaţie demisionez. Nu doresc să conduc ţara cu mână de fier, deci demisionez', a explicat Nasheed. Preşedintele  a acceptat să demisioneze transferându-şi prerogativele vicepreşedintelui Mohammed Waheed Hassan, a precizat ulterior un purtător de cuvânt militar într-o conferinţă de presă.

În această insulă din Oceanul Indian cu aproximativ 300.000 de locuitori, decizia prezidenţială intervine după mai bine două săptămâni de proteste sociale. Demisia lui Nasheed, un fost deţinut politic, militant pentru drepturile omului şi înverşunat apărător al mediului înconjurător ales preşedinte în 2008, în cursul primelor alegeri democratice în această ţară, este catalogată de către majoritatea analiştilor politici drept o serioasă înfrângere.

După ce a ordonat armatei să-l aresteze pe judecătorul tribunalului penal Abdullah Mohamed, care a decis punerea în libertate a unui militant antiguvernamental, Mohamed Nasheed a provocat mânia opiniei publice, dar şi critici la nivel internaţional.

Un moment hotărâtor pentru demisia preşedintelui a fost, se pare, decizia de marţi a unor membri ai forţelor de ordine, care s-au alăturat protestatarilor în capitala ţării, Male, după o serie de confruntări violente, scrie Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-12-25

TAGURI: Mohamed_Nasheed, Maldive, demisie, protesteComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image