2017-01-20 06:02

ULTIMA ORA


Preşedintele Kazahstanului, acuzat de spălare de bani în Elveţia

 |  09:09
Preşedintele Kazahstanului, acuzat de spălare de bani în Elveţia

Preşedintele kazah, Nursultan Nazarbaev, şi ginerele său, Timur Kulibayev, au fost acuzaţi de spălare de bani de către autorităţile elveţiene. Cei doi ar fi deturnat către băncile din Elveţia circa 400 de milioane de franci elveţieni, potrivit unei plângeri depuse de 'un grup de cetăţeni kazahi care se opun corupţiei din aparatul de stat'.

Plângerea, care a fost depusă de un grup de cetăţeni kazahi, potrivit avocatului care îi reprezintă, Me Bruno de Preux, se adaugă celei care vizează o procedură judiciară în desfăşurare împotriva lui Nazarbaev, în urma unei alte deturnări de fonduri în valoare de 600 de milioane de franci elveţieni.

Sesizarea se referă atât la o operaţiune realizată de ginerele preşedintelui kazah, Timur Kulibayev, cât şi la însuşi preşedintele Nazarbaev.

Pe vremea când era vicepreşedinte al societăţii petroliere de stat KazMunaiGaz, în 2004, Timur Kulibayev, a cumpărat acţiuni ale acestei societăţi, în valoare de 30 de milioane de dolari, şi le-a revândut doi ani mai târziu unui holding privat, în schimbul sumei de 340 de milioane de dolari. Acestă sumă ar fi fost depusă la banca BNP Paribas de la Geneva, în contul societăţii Oilex, controlată de un apropiat de-al lui Kulibayev.

 În ceea ce-l priveşte pe Nazarbaev, după ce a vândut guvernului său, printr-un intermediar, acţiuni pe care le deţinea în cadrul grupului media Khabar Agency, acesta ar fi obţinut, în 2008, suma de 100 de milioande de dolari.

De asemenea, tot pentru spălare de bani, ginerele preşedintelui kazah mai este vizat de o anchetă a justiţiei elveţiene, demarată în 2010, după ce acesta a depus în conturi din Elveţia 600 de milioane de franci elveţieni, informează Agerpres. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-03-16

TAGURI: Nursultan_Nazarbaev , Kazahstan, Elveţia, baniComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image