2018-12-15 04:56


UPDATE. Președintele Societăţii Române de Radiodifuziune și-a dat demisia

 |  12:49
UPDATE. Președintele Societăţii Române de Radiodifuziune și-a dat demisia

UPDATE, ora 14.05: Noul preşedinte-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune va fi ales de Consiliul de Administraţie al instituţiei şi votat în plenul comun al Parlamentului, a declarat vineri preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.

Ea a precizat că demisia lui Andras Istvan Demeter, preşedinte-director general demisionar, va fi transmisă Birourilor Permanente ale Camerelor Parlamentului, iar acestea vor iniţia procedura pentru numirea unui nou director al SRR.

“Locul lui Demeter în CA va fi luat de supleantul propus de UDMR, iar Consiliul de Administraţie al SRR va alege un nou preşedinte-director general. Acesta va fi audiat în Comisiile de cultură ale Parlamentului, după care va fi votat de plenul reunit”, a susţinut preşedintele Camerei Deputaţilor.

Demisia din funcţie a preşedintelui-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune reprezintă o problemă internă a UDMR şi nu are legătură cu Uniunea Social Liberală, a declarat vineri, pentru AGERPRES, senatorul Georgică Severin, membru al Comisiei de cultură din Camera superioară a Parlamentului.

El l-a felicitat pe directorul demisionar al SRR pentru activitatea desfăşurată în fruntea acestei instituţii şi pentru faptul că nu a fost acuzat de partizanat politic, motiv pentru care, în calitatea de membru al Comisiei senatoriale de cultură, a votat raportul de activitate al Societăţii Române de Radiodifuziune.

“Demisia domnului Andras Istavn Demeter reprezintă o problemă internă a UDMR. Eu doresc să-l felicit pentru activitatea desfăşurată în calitatea de director-preşedinte al SRR, pentru situaţia financiară înregistrată, precum şi pentru faptul că nu a fost acuzat de partizanat politic. Acesta a fost şi motivul pentru am votat raportul de activitate al SRR”, a afirmat senatorul social-democrat.

Preşedintele-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, Andras Istvan Demeter, a solicitat vineri celor două Camere ale Parlamentului “dispunerea măsurilor necesare în vederea absolvirii de responsabilităţile conferite prin hotărârea Parlamentului”.

UPDATE, ora 13.50: Preşedintele-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, Demeter Andras, a declarat vineri că radioul public nu va intra în derivă odată cu demisia sa din funcţie, precizând că el va rămâne membru în Consiliul de Administraţie şi că statul român trebuie să înţeleagă să îşi respecte obligaţia pe care o are.

“Autorităţile statului nu înţeleg să respecte obligaţia lor imperativă. Noi mai avem bani până în luna iulie, august un pic. Altfel, degeaba emitem, că nu se mai aude. Eu nu contest, însă, că statul nu are bani suficienţi. Eu când acuz aparatul de stat că nu intervine mă refer la două aspecte: unu - că nu mă ajută să-mi dea banii de care am nevoie şi doi - că nu intervine prin pârghiile pe care le are. Statul să desecretizeze tarifele”, a declarat, vineri, Demeter Andras.

El a explicat că statul ar putea cere desecretizarea şi transparentizarea tarifelor Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii. De altfel, Demeter Andras a subliniat faptul că ar fi trebuit găsită o soluţie pentru deblocarea monopolului SNR.

“Radioul nu va intra în derivă. Eu voi rămâne membru în CA al SRR”, a mai spus Demeter Andras.

El a solicitat vineri celor două Camere ale Parlamentului “dispunerea măsurilor necesare în vederea absolvirii de responsabilităţile conferite prin hotărârea Parlamentului”.

UPDATE, ora 13.05: András István Demeter: “Serviciul public de radiodifuziune trebuie să beneficieze de toate mijloacele necesare în vederea asigurării accesului direct, permanent şi fără distorsiuni la informaţiile şi mesajele destinate tuturor cetăţenilor. Cu toate acestea, în ultimii 5 ani fondurile anuale alocate prin bugetul de stat pentru serviciile de radiocomunicaţii au fost sub necesarul real al radioului public. Repetatele demersuri făcute până în prezent, de la data preluării mandatului, nu au primit soluţionări concrete, ci doar responsabilizarea excesivă a celor doi parteneri contractuali: SRR şi SNR”, se arată în solicitarea pe care directorul general al radioului public a depus-o la birourile preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului.

El susţine că, în contextul descris, ieşirea din impas depăşeşte competenţele ordonatorului principal de credite bugetare iar demersurile adresate succesiv tuturor autorităţilor competente au rămas fără efect. András István Demeter mai spune că, în calitate de ordonator principal de credite pentru fondurile alocate de la bugetul de stat, a epuizat toate posibilităţile legale de a soluţiona blocajul financiar existent, adăugând că potrivit previziunilor comunicate recent de ministerul de resort, situaţia va persista, în formă agravată, chiar şi pe viitor. “Toate acestea periclitează îndeplinirea misiunii, dimensiunea strategică şi statutul de serviciu public de interes naţional al radioului public, consecinţele stării de drept şi de fapt existente fiind: afectarea audienţei pe tot teritoriul ţării şi/sau în afara acestuia şi limitarea accesului cetăţenilor la emisiunile produse de SRR - în condiţiile renunţării la difuzarea semnalului pe unele lungimi de undă”, mai scrie preşedintele-director general al SRR. El mai menţionează că a sesizat preşedinţii celor două Camere, preşedinţii Comisiilor pentru cultură din Parlament, preşedinţii Comisiilor de buget-finanţe, solicitând rectificare bugetară, a iniţiat demersuri către premierii şi miniştrii finanţelor publice, ai comunicaţiilor, dar nu a avut niciun rezultat.

Preşedintele-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, András István Demeter, a solicitat vineri celor două Camere ale Parlamentului “dispunerea măsurilor necesare în vederea absolvirii de responsabilităţile conferite prin hotărârea Parlamentului”.

Potrivit unui comunicat remis de András István Demeter, cauza acestei decizii este “nerespectarea de către autorităţile competente ale statului a dispoziţiilor imperative ale Legii de funcţionare a Societăţii Române de Radiodifuziune”.

Vom reveni cu amănunte.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-05-11

TAGURI: radio, demisie, Andras Istvan
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...