2018-11-21 04:26


Preşedintele Traian Băsescu i-a vizitat pe militarii români din Afganistan

 |  13:56
Preşedintele Traian Băsescu i-a vizitat pe militarii români din Afganistan

PreşedinteleTraian Băsescu a declarat, marţi, în timpul vizitei la baza românească de laQalat, că 2014 este un termen încă optimist pentru retragerea trupelor NATO dinAfganistan şi le-a urat militarilor români să se întoarcă toţi acasă.

"Vămulţumesc pentru ce faceţi pentru România, pentru ce faceţi pentru NATO, pentruce faceţi pentru lumea civilizată. Armata română şi-a dat jertfa de sânge înAfganistan şi, aşa cum ne-am angajat de la sosirea aici, nu vom pleca decâtdupă ce ne vom îndeplini misiunea", le-a spus Traian Băsescu militarilorromâni dislocaţi la Qalat.

Ela mai spus că, la ultimul summit NATO, Alianţa şi-a propus ca în perioada2011-2014 să facă transferul responsabilităţilor pentru securitate, dar cătermenul 2014 nu trebuie să fie considerat un termen în care NATO se retragedin Afganistan.

"N-aşvrea să se creeze obiectivele de plecare din Afganistan înainte ca Afganistanulsă fie complet sigur. Analizele arată că 2014 este încă un termen optimist. Vomrămâne până când Afganistanul va fi complet sigur şi populaţia afgană va puteasă-şi desfăşoare viaţa în siguranţă şi într-un mod care să permită să spere laun trai bun în viitor", a mai spus Traian Băsescu.

Şefulstatului a adăugat că miercuri este Ziua Naţională a României şi că se apropiesărbătorile de iarnă.

"Văasigur că ziua de 1 Decembrie, sărbătoarea naţională a românilor, este o zi încare toţi românii îşi amintesc de voi şi sunt cu gândul şi la voi. Vă dorescsănătate, vă doresc să vă îndepliniţi misiunea şi cel mai mult vă doresc să văîntoarceţi toţi acasă atunci când terminaţi ciclul pe care trebuie să-l faceţiîn Afganistan", le-a spus şeful statului militarilor români.

Lafinalul ceremoniei, preşedintele Băsescu le-a oferit acestora câte un stilou cadar simbolic. Şeful statului a ţinut să stea de vorbă şi în absenţa presei cumilitarii români dislocaţi la Qalat.

PreşedinteleTraian Băsescu a sosit, marţi, în Afganistan, însoţit de ambasadorul americanla Bucureşti, Mark Gitenstein, şi de ministrul Apărării Naţionale, GabrielOprea, pentru a-i vizita pe militarii români aflaţi în teatrul de operaţiuni,în preajma Zilei Naţionale a României.

Precedentavizită a preşedintelui Traian Băsescu în Afganistan a avut loc în martie 2010.El le-a spus atunci militarilor români că au misiunea de a proteja lumeacivilizată de terorism şi că speră ca în cel de-al doilea mandat al săumisiunea militară în zonă să se încheie cu succes. De asemenea, şeful statuluia împărţit mărţişoare femeilor militar.

Lafinalul summit-ului NATO din urmă cu zece zile, preşedintele Băsescu a declaratcă obiectivul este ca procesul de predare a gestionării securităţii cătreforţele afgane de către NATO şi ISAF să se încheie la finele lui 2014, ceea cenu presupune că atunci forţele internaţionale vor pleca indiferent de situaţiaţării.

Româniaare în Afganistan 1.663 de militari, dintre care 1.655 desfăşoară misiuni încadrul operaţiunii ISAF (Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate) aNATO, iar 8 militari în cadrul operaţiunii Enduring Freedom a CoaliţieiInternaţionale.

Ţara noastră vasuplimenta cu 66 de jandarmi trupele din Afganistan.

Încei opt ani de prezenţă românească în teatrul de operaţii din Afganistan, 17militari români au căzut la datorie în misiunile pe care le desfăşurau aici.Numai în anul 2010, şase militari români şi-au pierdut viaţa în Afganistan.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638949-06-16
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...