2017-01-22 01:53

ULTIMA ORA


Preşedintele UE propune o creștere a integrării economice

 |  07:58
Preşedintele UE propune o creștere a integrării economice

În cadrul unui discurs ţinut în localitatea belgiană Louvain, preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a pledat, joi, pentru ca statele să nu fie singura instanţă de decizie în cadrul zonei euro, îndemn care poate fi interpretat și ca o critică voalată la adresa tandemului Merkel-Sarkozy.

'Nu putem avea o monedă comună, o politică monetară comună, lăsând restul în seama statelor în cauză. Cu toate acestea, este ceea ce am experimentat. Avem nevoie de coerenţă în politici şi instituţii la nivel european', a declarat preşedintele UE.

Deși i se reproşează că este dirijat de cuplul franco-german, de această dată preşedintele UE pare să fi luat o atitudine opusă.

Joi, cotidianul belgian Le Soir l-a înfăţişat pe acesta într-o caricatură, în poziţia unui caniş ţinut în lesă de Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel. 

Cu toate acestea, preşedintele UE a salutat acţiunea Băncii Centrale Europene (BCE), care a cumpărat datoria statelor cu probleme. 'Nu putem trata o criză mulţumindu-ne să aplicăm metodele obişnuite. Trebuie să fim capabili să folosim metode neconvenţionale, care nu se află în manualele de economie. (…) Ce a făcut BCE trebuie făcut pentru a salva chiar zona euro. Ceea ce contează este obiectivul. Mijloacele nu sunt un scop în sine', a declarat Van Rompuy. De asemenea, acesta a făcut un apel la solidaritatea între statele membre al zonei euro: 'Solidaritatea este o datorie, nu doar un drept', și este 'acum o chestiune de necesitate şi de supravieţuire'. Van Rompuy a recunoscut că o integrare economică mai mare 'înseamnă pierderea suveranităţii pentru toată lumea, nu doar pentru ţările în dificultate', însă depășirea crizei impune o astfel de măsură, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-12-17

TAGURI: Van_Rompuy, UE, integrareComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image