2017-01-21 00:13

ULTIMA ORA


Preţul petrolului a atins maximul ultimilor doi ani şi jumătate

 |  14:32
Preţul petrolului a atins maximul ultimilor doi ani şi jumătate
Preţul petrolului Brent, de referinţă pentru bursalondoneză, a crescut luni la maximul ultimilor doi ani şi jumătate, de 104,6dolari pe baril, din cauza temerilor că manifestaţiile violente din Libia arputea afecta livrările de ţiţei ale acestui stat, membru al OPEC.

Protesteleîmpotriva lui Muammar Gaddafi au ajuns în capitala Tripoli, iar fiul lideruluilibian a declarat că regimul va lupta "până la ultimul om" pentru arămâne la putere. Libia exportă circa 1,1 milioane de barili de petrol pe zi,iar Orientul Mijlociu şi Africa de Nord sunt unele dintre cele mai importanteregiuni producătoare de petrol la nivel mondial.

Cotaţiapetrolului Brent a avansat cu 1,86 de dolari, la 104,38 de dolari pe baril,până la ora 9:32 GMT, după ce anterior a atins pentru o scurtă perioadă nivelulde 104,6 dolari pe baril, cel mai mare de după septembrie 2008.

Preţulţiţeiului destinat pieţei din SUA a crescut cu 2,14 dolari, la 88,24 de dolaripe baril.

"Pe termenscurt, se va resimţi un impact negativ. Va fi haos şi vor apărea temeri realecă livrările din Libia ar putea fi întrerupte. Problema mai mare este însă dacătensiunile se răspândesc către Arabia Saudită", comentează un analist alMitsubishi Corp.

Liderultribului Al-Zuwayya din estil Libiei a ameninţat, duminică, că va tăia înurmătoarele 24 de ore exporturile de petrol către Occident dacă autorităţile"nu încetează cu oprimarea protestatarilor". În acelaşi timp,ambasadorul libian în India a demisionat în semn de protest faţă de reacţiaviolentă a guvernului la manifestaţii şi a cerut demisia lui Gaddafi, potrivitBBC.

Luni, sutede libieni au atacat un şantier operat de o companie sud-coreeană în Tripoli,cel puţin patru cetăţeni străini fiind răniţi, potrivit ministerului de externede la Seoul.

Libia aprodus în luna ianuarie 1,58 milioane de barili de petrol pe zi, potrivitdatelor Reuters. Ţara a fost al 12-la mare exportator de petrol din lume în2009 şi avea în ianuarie 2010 rezerve totale dovedite de 44 miliarde barili,celem ai mari din Africa, potrivit Energy Information Administration, agenţieguvernamentală din Statele Unite.

Revolta dinLibia urmează mişcărilor sociale din Tunisia şi Egipt, care au răsturnat recentregimurile din cele două ţări.

În Bahrain,mii de protestatari s-au adunat într-o piaţă din Manama, cerând schimbări deordin politic.

Grupulpetrolier BP a anunţat că a suspendat pregătirile pentru forarea unor puţuri deexplorare în vestul Libiei din cauza tensiunilor sociale din regiune.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-07-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image