2017-01-23 21:02


Preţul petrolului va stagna în acest an - oficial saudit

 |  15:25
Preţul petrolului va stagna în acest an - oficial saudit

Preţulpetrolului se va menţine în acest an la nivelul din 2010, iar membriiOrganizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) ar putea majora producţiapentru a răspunde unei creşteri a cererii stimulate de revenirea economieiglobale, potrivit ministrului Petrolului din Arabia Saudită.

Cerereade ţiţei va creşte cu 2% în 2011, la nivel mondial, a estimat ministrul saudital Petrolului, Ali al-Naimi, citat de AFP. Arabia Saudită este cel mai mare exportatorde petrol din lume. al-Naimi s-a arătat, totodată, foarte încrezător înevoluţia economiei globale şi optimist în legătură cu stabilitatea preţurilorşi a pieţei.

"Piaţava cunoaşte un echilibru între ofertă şi cerere în acest an. Mă aştept ca preţurilesă rămână la nivelul de anul trecut. Este clar că lumea a ieşit din crizafinanciară şi, potrivit previziunilor, economia mondială va avansa cuaproximativ 4%. Prin urmare, cererea pentru petrol va creşte", a afirmatoficialul saudit.

Elapreciază, de asemenea, că statele care nu sunt membre ale OPEC vor continua sămajoreze producţia în acest an, însă în ritmuri mai lente decât în 2010.

"Aceastava da ţărilor OPEC posibilitatea de a creşte livrările, pentru a face faţăcererii mondiale în creştere", a adăugat al-Naimi, precizând că în 2011cererea va fi susţinută în principal de Asia, Orientul Mijlociu şi America deSud.

OPECacoperă 40% din producţia mondială de ţiţei, livrările echivalând cuaproximativ 24,84 de milioane de barili pe zi.

"Acestan ar putea reprezenta un punct de cotitură, în condiţiile în care cererea depe pieţele emergente şi ale statelor în curs de dezvoltare ar putea atingenivelul din ţările industrializate şi chiar depăşi în 2013", a menţionatal-Naimi.

Cotaţiilepetrolului au urcat cu 25% din luna septembrie, după un an stabil. Preţulpetrolului Brent cu livrare în luna martie, tranzacţionat pe bursa de laLondra, a crescut cu 7 cenţi, la 97,67 de dolari pe baril, până la ora 10:15GMT. Cotaţia a atins 99,2 dolari pe baril în 14 ianuarie, cel mai ridicat niveldupă octombrie 2008. Preţul petrolului destinat pieţei din SUA a coborât cu 41de cenţi, la 88,7 dolari pe baril.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-06-19Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image