2017-01-20 15:58

ULTIMA ORA


Preţurile la alimentele procesate, mai mari cu până la 12% în următoarele două luni. Preşedintele Romalimenta: Nu se poate face nimic pentru stoparea creşterii

 |  14:34
Preţurile la alimentele procesate, mai mari cu până la 12% în următoarele două luni. Preşedintele Romalimenta: Nu se poate face nimic pentru stoparea creşterii
Preţurile produselor alimentare procesate vor creşteîn următoarele 2-3 luni cu până la 10-12%, afirmă preşedintele Romalimenta,Sorin Minea.

"Înultima perioadă, preţul la carne a crescut cu aproximativ 20%. Asta înseamnăprodusul din carne undeva pe la 8%, deci asta va fi posibila scumpire. Nu lafiecare produs. În modnormal n-ar mai trebui să crească preţul la ulei şi la zahăr, pentru că eproducţie primară, ar trebui să se plafoneze preţul la pâine, ar trebui săscadă sau să rămână constant preţul la legume şi fructe pentru că vine perioadacaldă, dar la produsele procesate putem asista la creşteri de preţuri care nupot să depăşească un 10-12% dacă, Doamne fereşte, nu seîntâmplă ceva pe plan european", a spus Minea la emisiunea "După 20de ani", difuzată duminică de Pro TV.

Ela afirmat că majorările de preţuri au început deja şi se vor derula peparcursul următoarelor 2-3 luni.

"Vafi o medie între 8 şi 10%. La cereale şi la produse de panificaţie spre toamnăvom asista la o sistare de preţuri şi poate chiar la o reducere. La legume vaurma o scădere", a adăugat el.

Mineaconsideră că nu se poateface nimic pentru stoparea creşterii preţurilor la alimente.

"Atâtatimp cât bursa preţurilor nu este în România, România se va alinia mai mult saumai puţin acelor preţuri. Dacă România ar avea o producţie formidabilă, unexcedent, s-ar putea să scadă preţurile pe piaţa românească. Atâta timp cât oparte din materiile prime sunt cumpărate din Comunitatea Europeană. ..", aexplicat el.

Secretarulde stat în Ministerul Agriculturii Adrian Rădulescu, prezent la emisiune, aexplicat majorările de preţuri prin scumpirea cerealelor.

"Cerealele,pentru prima dată după 20 de ani, au avut o creştere extraordinară de preţuri.Discutam de 120-130 de euro pe tonă şi, la un moment dat, am ajuns la 260 deeuro pe tonă. Dacă luăm de exemplu porcul, hrănirea durează cam 6 luni, deciceea ce a început hrănirea în decembrie vom avea la sfâşitul lunii mai ocreştere, care înseamnă influenţa cerealelor în preţul cărnii", a spusRădulescu.

Ela afirmat că nu se poate vorbi de preţuri la produse alimentare comparabile cupreţurile de import, pentru că în Uniunea Europeană TVA este 5% sau, în unelecazuri, zero.

"Dupăpărerea mea, ne mai trebuie 4-5 ani până să ajungem să echilibrăm ceea ceînseamnă producţia eficientă în România cu ceea ce se întâmplă în UniuneaEuropeană", a estimat secretarul de stat.

Româniaare a doua cea mai mare creştere a preţurilor de consum, după Bulgaria, dintr-olistă cu şapte ţări foste comuniste. Ponderea mărfurilor alimentare în coşul deproduse şi servicii pe baza căruia se calculează inflaţia, de 33%, este dedeparte cea mai ridicată, deşi populaţia nu consumă neapărat mai mult decât înalte ţări.

Înluna martie, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,17% faţă de februarie şi cu4,12% comparativ cu decembrie 2010. De la începutul anului, scumpiri de peste10% au fost înregistrate la legume şi conserve de legume (19,2%), în specialpentru cartofi (24,7%), fructe proaspete (12,56%) şi zahăr (11,98%).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-08-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image