2019-01-16 18:31


Principalele partide de extremă-dreapta din Europa

 |  13:12
Principalele partide de extremă-dreapta din Europa

Principaleleformaţiuni de extremă-dreapta din Europa, care se remarcă prin discursul lorantiimigraţie, antiislam şi deseori eurosceptic, îşi consolidează poziţia înmulte ţări europene.

FRANŢA

Prezidatde la înfiinţarea sa în 1972 de Jean-Marie Le Pen, în vârstă de 82 de ani,Frontul Naţional asistă la o succesiune istorică. Marine Le Pen, fiicaliderului actual, preia preşedinţia formaţiunii de la tatăl său. Partidulrespinge în mod virulent imigraţia, are un discurs antielitist şi solicităieşirea din Uniunea Europeană. Jean-Marie Le Pen a provocat o furtună politicăîn 2002, ajungând în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.Sondajele de opinie o creditează pe Marine Le Pen cu până la 18 la sută dinintenţiile de vot (sondajul CSA apărut vineri) în primul tur al alegeriliorprezidenţiale.

ELVEŢIA

ÎnElveţia, partidul de dreapta populist Uniunea Democratică a Centrului (UDC)este prima formaţiune a Confederaţiei după 2003. El şi-a intensificat recent şimai mult puterea, după ce a obţinut aprobarea populaţiei în legătură cu douăiniţiative controversate: interdicţia de a construi minarete pe teritoriulelveţian, în 2009, şi expatrierea automată a infractorilor străini, înnoiembrie 2010.

OLANDA

GeertWilders, în vârstă de 47 de ani, liderul Partidului pentru Libertate (PVV),militează împotriva "islamizării Olandei". El este favorabilimpozitării portului vălului şi doreşte interzicerea Coranului, pe care îlcompară cu "Mein Kampf", manifestul lui Adolf Hitler. PVV a ajuns pepoziţia a treia la alegerile legislative din 9 iunie, cu 24 de mandate dedeputat din 150. El susţine Guvernul minoritar de centru-dreapta al liberaluluiMark Rutte.

ŢĂRILENORDICE

Avântulformaţiunilor de extremă-dreapta şi populiste s-a generalizat în aceastăregiune.

PartidulDemocraţii din Suedia (SD), condus de Jimmie Aakesson, în vârstă de 31 de ani,a intrat în Parlament la alegerile din septembrie, cu 5,7 la sută. Formaţiunea,succesoare a unei foste formaţiuni naziste, critică imigraţia recentă şidenunţă islamizarea ţării.

ÎnDanemarca, Partidul Poporului Danez (PPD) este cea de-a treia forţă înParlament, creditată cu 14,6 la sută din voturi. El s-a aliat cu Guvernulliberal-conservator.

ÎnFinlanda, partidul "Adevăraţii Finlandezi" ar putea înregistra unsucces spectaculos la alegerile din aprilie.

AUSTRIA

Nouafigură a extremei-drepte austriece este Heinz-Christian Strache, în vârstă de41 de ani. Formaţiunea condusă de el a ajuns pe al doilea loc la alegerilemunicipale de la Viena în octombrie 2010. El nu a mai atins acest rezultat dupădecesul fostului său fondator, Jorg Haider, în 2008. Partidul promoveazăvalorile creştine, deseori prin sloganuri ostile Islamului, fiind o sursă deinteres pentru tineri. Contrar altor formaţiuni de extremă-dreaptă, acestpartid este proisraelian.

UNGARIA

PartidulJobbik (Mişcarea pentru o Ungarie mai bună) a intrat în Parlament la alegerilelegislative din aprilie, devenind imediat cea de-a treia forţă politică aţării, prin obţinerea a 16,71 la sută din voturi.

Preşedintelesău, Gabor Vona, în vârstă de 32 de ani, este în fruntea partidului, din 2006.Jobbik este cunoscut pentru campaniile sale agresive împotriva romilor, precumşi pentru discursul xenofob şi homofob. Jobbik se distinge în cadrul mişcăriide extremă-dreaptă, fiind în mod deschis proarab. Militanţii săi poartăfrecvent văluri palestiniene, ca un semn de ostilitate faţă de Israel.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-03-18
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...